VATRU GASI, BRATA SPASI – Otvorena izložba o 140. obljetnici organiziranog vatrogastva u Pakracu

Datum objave: 31. 10. 2018. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – „Vatru gasi, brata spasi“, staro je geslo pod kojim su se udruživala dobrovoljna vatrogasna društva u Hrvatskoj i upravo ono je izabrano za naslov izložbe o 140. godišnjici organiziranog vatrogastva u Pakracu koja je 30. listopada svečano otvorena u pakračkom gradskom muzeju.

„Dobrovoljno vatrogasno društvo Pakrac osnovano je davne 1878. godine i ono je jedno od najstarijih osnovanih društava u Pakracu, a vjerojatno i jedino koje do današnjih dana djeluje u kontinuitetu.“, istaknula je Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja grada Pakraca prilikom svečanog otvaranja izložbe. Prisutnima se obratio i Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije, koji je napomenuo kako je pakračko dobrovoljno vatrogasno društvo drugo po starosti u našoj županiji, odmah iza požeškog te su po tome i jedno od najstarijih društava na području Republike Hrvatske, a predsjednik DVD-a Pakrac Ilija Turković st. se zahvalio svima koji su doprinijeli da se vatrogasna povijest Pakraca izloži svim njegovim žiteljima.


„Vatrogasci su uvijek bili društveno aktivni i društveno korisni te su uvijek imali odličnu suradnju sa svim stanovništvom i svim udrugama i ustanovama na području grada, a upravo je to ono što vatrogastvo predstavlja – humanu djelatnost.“, istaknula je pakračka gradonačelnica Anamarija Blažević, koja je i sama članica DVD-a Pakrac u zvanju vatrogasne časnice. Ona je ovom prilikom najavila kako Grad Pakrac pokušava vratiti u vlasništvo nekadašnji vatrogasni toranj koji se nalazi na današnjem Trgu 76. bataljuna i u koji bi smjestili barem dio ove izložbe pakračke vatrogasne povijesti.

Na izložbi je prikazan niz interesantnih eksponata pakračkih vatrogasaca. Izložena je stara vatrogasna oprema, brojne fotografije, razni dokumenti pa čak i pozivnice za plesnjake što samo dokazuje kako su vatrogasci bili aktivni na polju društvenog života grada. Svakako valja istaknuti jedan od najstarijih, ali i najvažnijih premeta koji se odnedavno čuva u pakračkom muzeju, a radi se o prvoj zastavi DVD-a Pakrac koja datira iz 1899. godine. Kuma vatrogasnoj zastavi bila je Marija Miler rođ. Franić, inače majka Ernesta Milera, prvog profesora kriminologije i sociologije na pravnom fakultetu u Zagrebu te svojevremeno rektora zagrebačkog Sveučilišta.

Podsjetnik na minula vremena dali su i članovi Tamburaškog orkestra Pakrac koji su izveli „Pakračku vatrogasnu koračnicu“,  koju je koncem XIX stoljeća napisao Belgijanac Achilles Vael. Izložbu će zainteresirani građani moći pogledati do 20. studenoga 2018.godine.

IZVOR: compas.com.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn