VATROGASCI UPOZORAVAJU – Velika opasnost od nastanka požara

Datum objave: 09. 7. 2024. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, u Hrvatskoj se očekuje prolazak toplinskog vala koji donosi i veliku opasnost od nastanka požara. Podsjetimo, na području Požeško-slavonske županije na snazi je odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2024. godine.

Vatrogasci savjetuju građane na pojačan oprez kako bi svojim odgovornim ponašanjem doprinijeli sigurnosti:

1. Ne bacajte opuške, staklo i ne palite vatru na otvorenom prostoru.
2. Ukoliko koristite roštilje u sklopu domaćinstava, ne činite to za vjetrovita vremena te obavezno ugasite žar nakon njegova korištenja.
3. Požar se brzo širi u kamp prikolicama i čamcima, stoga ih odmah napustite ukoliko ne možete požar ugasiti na siguran način u njegovoj početnoj fazi.
4. Ne otežavajte vatrogascima gašenje, a sebe ne dovodite u opasnost, kako biste požar iz blizine promatrali ili ga fotografirali i snimali.
5. Ne koristite dronove za snimanje požara, jer time ugrožavate sigurnost protupožarnh zrakoplova koji sudjeluju na intervenciji. Pilotske posade obustavit će letačke operacije odmah po uočavanju drona u zoni svojih aktivnosti što će otežati sprječavanje širenja požara i dovesti u opasnost živote ljudi.
6. Održavajte okućnice čistima jer time smanjujete mogućnost proširenja požara na okolne objekte.

Također, treba voditi računa da se u automobilima ne ostavljaju djeca kao ni kućni ljubimci jer u ovakvim uvjetima jako brzo dolazi do dehidracije i toplinskog udara, što može dovesti do teških oštećenja organa, a u konačnici i smrti.

U slučaju da primijetite požar, odmah nazovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Podsjetimo, na području Požeško-slavonske županije na snazi je Odluka o zabrani paljenja vatre na otvorenom u razdoblju od 1. lipnja do 30. rujna 2024. godine.

TEKST: S. Pok             FOTO: Plakat

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn