UZNEMIRUJUĆE – Pomor ribe uzvodno od Ćosinog mlina, uzrok se još ne zna

Datum objave: 28. 9. 2019. | Kategorija: Društvo

BRODSKI DRENOVAC – Već nekoliko dana kod Ćosinog mlina u Brodskom Drenovcu ribe plivaju leđno. Uginule ribe donosi voda do brane kod hidroelektrane, a da se još ne zna što je tome uzrok.

„Upravo sam ih nakupio četiri pune kante, jer se već raspadaju. Očito je da su uginule dosta dalje, uzvodno, jer dok doplivaju do naše brane, već su prilično neugodnog mirisa.“, rekao nam je Ivan Ložnar, koji je sa suprugom vlasnik OPG, sa starim mlinom, hidroelektranom i kućom za odmor u Brodskom Drenovcu.

Uz stari mlin i mini hidroelekranu bračni par Šoh-Ložnar uredio je i staru seosku kuću za odmor. „Kuća na Orljavi“ mjesto je gdje dolaze turisti željni mirnog zelenila uz rijeku, smještaja koji je i tradicijski, i suvremen, nadasve udoban i vrlo ugodan. Bio bi besprijekoran i ovih prelijepih prvojesenskih dana da nije rijekom doplivala uginula riba. „Najprije sam vidio da plutaju školjke, ne onakve kao da su ih životinje otvorile i pojele, već poluotvorene i mrtve u ljušturi“, govori nam Ivan. A onda je stizala vodom i riba: smuđ, šaran, mrena… već njihova raznolikost pokazuje kako je rijeka zapravo bila njihovo zdravo stanište. No, do ovih dana.

Mjesto gdje se na brani skupljaju uginule ribe na poziv Ljiljane i Ivana obišao ih je dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Požeško – slavonske županije. Kako nam je rekao najviše je uginulih mladih somova, šarana, podusta, smuđa, mrene, crvenperke i bijele ribe. Najviše je mladih somova. Uglavnom se radi o ribi koja živi na dnu rijeke. „Istražujemo uzrok. Možemo samo pretpostavljati da je to nešto što se događa poslije jake kiše, jer da bi netko nešto ispustio trebalo bi puno otrova, a industrijskih velikih zagađivača ovdje nema“, kaže Samardžić, dodajući: „Kao dijete sjećam se velikih somova koje su ljudi ovdje hvatali, ali zadnjih desetljeća to se jako smanjilo, iako je ovaj dio Orljave od Bučja do Pleternice, najbolje očuvan. Orljava je ovdje najdublja i ima najbolji riblji fond, ali nikako poput onoga od prije 30 i više godina“.

Kako saznajemo, sve nadležne institucije su obaviještene o ovom incidentu, no bitno je da uzorci vode i ribe budu uzimani u vrijeme kad se to događa. A sada je očito već prošlo neko vrijeme, napominje nam Samardžić. Najprije su doplivale školjke, jer su one osjetljivije na zagađenje, one najprije reagiraju na zagađenje. Objasnio nam je kako se već znalo slično dogoditi poslije suše, kada je vodostaj bio nizak, pa onda obilna kiša, ispere tlo. No, što je tome točno uzrok trebaju ustanoviti nadležne inspekcije. Pomor ribe svakako pokazuje koliko je zagađenost oko nas.

TEKST: BST         FOTO: D. Mirković

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn