UZ SVJETSKI DAN LUTKARSTVA – Gdje završava mašta čovjeka nastavlja se fantazija lutke

Datum objave: 21. 3. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Danas je Svjetski dan lutkarstva. Ria Trdin, slikarica, kiparica, restauratorica i autorica brojnih scenografskih i lutkarskih rješenja u Galeriji Ciraki Gradskog kazališta Požega krajem prošle godine predstavila je dio maštovitog lutkarskog svijeta. Prisjetimo se kako je to izgledalo.

U sklopu programa kojim su Požežani obilježili Noć kazališta i uspostavnu nastavne baze osječke Akademije za umjetnost i kulturu u Gradskom kazalištu Požega, Ria Trdin predstavila je lutke iz nekoliko različitih lutkarskih predstava. “Tu su lutke iz dvije predstave iz Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića u Osijeku, iz predstave nastale suradnjom Akademije i Kazališta Virovitica te iz Zagrebačkog kazališta lutaka,” pojasnila nam je Ria. I ova izložba ponudila je na prepoznavanje jedinstvenu svestranost kazališne lutke koja, uz onu scensku vrijednost lika koji “živi” u interakciji s lutkarom i publikom, ima i vrijednost samostalnog umjetničkog djela.

“To je jako važno. Mi autori trudimo se upravo to postići, jer djeci ali i odrasloj publici koja voli lutkarsko kazalište ne dajemo samo informaciju već im dajemo ukupnost – bogatstvo sačinjeno od dramskih, estetskih, animacijskih i drugih elemenata. Svaka autorska ekipa koja radi na jednom takvom projektu uvijek se mora potruditi kako bi to bio doista jedinstven projekt, zaokružen kao cjelina. Stoga se nikada ne smije zanemariti niti jedan od tih elemenata, a onda u konačnici imamo lutku koja doista višestruko značenje,” rekla nam je tada autorica.

Ovom prilikom prisjetit ćemo se i što nam je u razgovoru za Slavonski.hr  rekao još jedan svestrani umjetnik i lutko-čarobnjak Hrvoje Seršić.“Lutka može ono što čovjek ne može. Gdje završava mašta čovjeka, nastavlja se fantazija lutke. Ona je svemoguća, iskrena. Sve što lutka kaže, bez obzira izazove li smiješak na licu ili suzu u oku, učini na svoj način, svojom specifičnom poetikom.”
Dragi lutkari, sretan vam vaš dan!

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn