UZ MJESEC HRVATSKE KNJIGE – Čitač se nikad ne postaje, to ili jesi ili nisi

Datum objave: 02. 11. 2015. | Kategorija: Lifestyle

self-improvement-books

Prvi ovogodišnji miris bluesa u zraku, maglovita jutra i sumorne kiše najavili su i atmosferu stvorenu za, sasvim posebna, intimna guštanja i potpuno gubljenje u mirisu i dodiru stranica. Jer, jesen nam je i ove godine službeno donijela središnju nacionalnu manifestaciju knjige i najavila ono najbolje od ovog dijela godine.

Riječ je o prilici i jedinstvenoj mogućnosti  da, na kraće ili duže vrijeme, ugodno ušuškani ispod deke, uz šalicu mrisnog kuhanog vina, u hladna, mračna jutra, bezvoljna, monotona popodneva ili duge sumorne večeri, sasvim je svejedno ( op.a- iako bi pravi zagriženi knjiški freakovi nakon ovoga vrlo brzo i vrlo lako poveli raspravu o tome u koje je vrijeme najbolje čitati, ja, nekako, čvrsto vjerujem kako nema boljeg ili lošijeg termina ili dijela dana, jer, čitati se, s jednakim užitkom, može uvijek i svugdje- čekajući pred prepunom liječničkom ordinacijom, stojeći u redu u banci, putujući vlakom, hodajući ulicom, ili, pak, ugodno zavaljeni i potpuno opušteni u toploj atmosferi doma),  pobjegnete od sumorne stvarnosti i uz pomoć knjige novu adresu pronađete u nekim novim, uglavnom boljim i čarobnijim svjetovi. Jer, koliko god se svijet brzo ili brže vrtio, koliko god tehnologija i znanost svjetlosnim brzinama šibale naprijed, nikada nije bilo, niti će biti boljeg, ugodnijeg, intimnijeg, zabavnijeg i zanimljivijeg, korisnijeg i edukativnijeg izuma od knjiga i čitanja.

A, nacija, o tome, čini se, baš i nema puno pojma, kao ni posebnog interesa za otkrivanjem. Jer, unatoč višemjesečnim pokušajima resornog ministarstva da konačno donese cjelovitu nacionalnu strategiju o poticanju čitanja, unatoč idejama o afirmiranju značaja knjige, statistika nam je i dalje poražavajuća i kaže kako građani ove zemlje, godišnje, u najboljem slučaju, pročitaju dvije do tri knjige. Istovremeno, neke druge jednako europske nacije tu brojku, progutaju u manje od mjesec dana.I stigao je još jedan tradicionalni Mjesec hrvatske knjige, a mi smo tu gdje smo-nakladništvo i izdavaštvo grcaju u teškoćama, knjige nikako da prepoznamo kao oblik zabave ili učenja, uostalom, teško su financijski dostupne čak i istinski zagriženim knjiškim moljcima,a neki novi klinci za omiljeni prozor u svijet  radije biraju svemogući, iako ne i sveznajući Google.

38dy8manq7h2tljlv6k040e0s3p

Stvar će i ovaj puta, diljem zemlje, sve do 15.studenoga, svim silama nastojati promijeniti manifestacija zvana Mjesec hrvatske knjige, nezgodno protegnuta između jednog i drugog mjeseca, sjajna u svojoj ideji, ali i pomalo pogrešno samozatajna. ( doduše, upravo su takve i sve prave knjige, jer one,nekako i bez reklame, pronađu svoj put do čitatelja). Bilo kako bilo, najčitaniji dani jeseni i godine, zahvaljujući svojim vrijednim promotorima i organizatorima, malim i velkim, fancy i totalno skromnim knjižnicama, i u ovoj će nas godini nastojati upoznati s čarobnom i mudrom misli koja kaže „ono si što čitaš“, ali i označuje ovogodišnji moto Mjeseca hrvatske knjige, kao i njegovu središnju temu-svjetlost. Jer, ništa nas ne može tako snažno i moćno „prosvijetliti“ poput dobre knjige i  ništa ne može zamijeniti užitak lutanja između polica knjižnica, starih antikvarijata ili, pak, ludo modernih knjižara, prostora kakvi u ostalim dijelovima svijeta ( na žalost, još uvijek ne i ovim našim), postaju kultna i in mjesta, ali i sve popularnija odredišta ugodnih druženja, tematskih tuluma, čitateljskih rasprava, ležernih književnih razgovora, pričaonica i radionica, mjesta na kojima su „lampice uvijek upaljene“ .

P1190346

I koliko god se, sve to trudila ponuditi i središnja nacionalna manifestacija, riječ je o sferama i temama koje će , ionako, bez puno filozofije i agresivnog medijskog razbacivanja, razumijeti samo istinski zaljubljenici u knjigu. S druge strane, pak, koliko god svi oni ostali iznimno puno gubili činjenicom što nisu otkrili čaroliju čitanja, riječ je o umijeću i životnoj vrijednosti koja te ili pronađe ili ne pronađe, ili zauvijek zakači ili nikada ni ne okrzne. I koliko god sam, do nedavno, čvrsto vjerovala kako se sve znanstveno obrazovne institucije pod hitno moraju urotiti s ciljem općeg afirmiranja knjige i čitanja, sada polako počinjem vjerovati da od takvih akcija  i ne bi bilo puno koristi. Jer, iako je, možda i moguće, s vremenom, s godinama, sa iskustvom, otkriti knjigu i na neko se vrijeme pretvoriti ili pretvarati da si čitač, čitač se, zapravo, nikada ne postaje. To, jednostavno jesi ili nisi. A, ako jesi, onda knjige udišeš prirodno i jednostavno kao što dišeš….I baš stoga, ukoliko ste se prepoznali u svemu napisanom, nikakvo vam upozorenje, dociranje, afirmiranje ili preporuka nisu potrebni. Jer, disati se mora. Ako, pak, ništa od ovoga ne kužite, onda zaboravite. Od vas, ionako, nikada čitača…..I sretan vam Mjesec hrvatske knjige!

TEKST: Simonida Tarbuk / NGB   FOTO:  ilustracija

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn