UZ MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST – Slavonski Brod domaćin četverodnevnog stručnog skupa namijenjenog učiteljima i nastavnicima

Datum objave: 30. 1. 2020. | Kategorija: Društvo

SLAVONSKI BROD – Uz Međunarodni dan sjećanja na holokaust i spriječavanja zločina protiv čovječnosti kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom Drugog svjetskog rata, u Slavonskom Brodu s radom je počeo 17. stručni skup pod nazivom “Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti”. Organizatori događaja koji će potrajati do 31. siječnja su Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, Internacionalna škola za proučavanje Holokausta “Yad Vashem” te pariški Muzej Holokausta “Mémorial de la Shoah”.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, te međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust- Yad Vashemom iz Izraela te Memorialom de la Shoah iz Francuske, u prigodi Međunarodnog dana sjećanja na holokaust i 75.godišnjicu oslobođenja nacističkog logora Aushwitz-Birkenaua, u Slavonskom Brodu je s radom počeo stručni skup namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranih jezika.

Uz veleposlanika Države Izraeal u RH, Ilana Mora koji je održao kratko predavanje pod nazivom “Pouka holokausta za sadašnjost”, jedinstvenom,17. simpoziju nazočili su i ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr.sc.Dubravka Brezak Stamać, župan Brodsko posavske županije sa zamjenikom, Danijel Marušić i Damir Mirković, Mato Škrabalo iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Lidija Kralj iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, te zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda, Hrvoje Andrić. Poruka koju su sa skupa poslali svi govornici je jasna i nedvosmislena- na žrtve holokausta ne smijemo podsjećati samo obilježavajući spomendane, već svakoga dana osuđivati genocid i ksenofobiju, kao i svaki drugi oblik neravnopravnosti, nejednakosti i ograničavanja temeljnih ljudskih prava i sloboda.

U okviru prvog dana stručnog skupa sudionici su imali priliku pogledati film “Dnevnik Dijane Budisavljević” čiji je kontekst detaljnije pojasnio Silvestar Mileta sa Hrvatskih studija. Programom simpozija koji će biti nastavljen u Gimnaziji Matija Mesić, predviđeno je i prikazivanje filma o židovskoj zajednici u Slavonskom Brodu kojeg su pripremili učenici OŠ Đuro Pilar, radionicom na temu “Djeca o holokaustu”, predstavljanjem projekta “Film Plamen”gimnazijskih profesora, te izložbom organiziranom uz Međunarodni dan sjećanja na holkaust i i sprječavanja zločina protiv čovječnosti. 17.stručni skup potrajat će do 31.siječnja .

TEKST: S. T.      FOTO:bpz.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn