UZ MEĐUNARODNI DAN MUZEJA- Muzej Grada Pakraca: Vrijedni čuvari baštine i generator kulturnih događanja u gradu

Datum objave: 17. 5. 2020. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Muzeji diljem svijeta 18. svibnja će 40. put, obilježavajući svoj dan, nastojati javnosti skrenuti pozornost na važnost kulturne baštine i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. Jer, osim što pomno prikupljaju, arhiviraju, čuvaju i prezentiraju fragmente naše povijesti, muzeji su vrlo često i  generatori kulturnih događanja u svojim sredinama. “Status” je to kojim se, s pravom, ponosi i Muzej Grada Pakraca, jedan od najmlađih muzeja u Hrvatskoj, što će, brojnim zanimljivim i kreativnim virtualnim sadržajima, potvrditi i u prigodi Međunarodnog dana muzeja.

Nastojeći približiti javnosti blago skriveno iza svojih vrata i skrenuti pozornost na važnost kulturne baštine i njihovu ulogu u njenom komuniciranju, muzeji diljem svijeta 18. svibnja obilježit će svoj dan. Učinit će to 40. put, ove godine u novim okolnostima, na neuobičajen način, pred brojnim izazovima, virtualno, na temu “‘Muzeji za jednakost: različitost i uključivost”. Jer, osim što pomno prikupljaju, arhiviraju, čuvaju i prezentitaju fragmente naše povijesti, muzeji su vrlo često i cijenjeni dio zajednice i generator kulturnih događanja u svojim sredinama.

Potvrdit će to i Muzej Grada Pakraca, brojnim, iznimno zanimljivim i kreativnim sadržajima, jer njima “novo normalno” nije ni malo novo, zahvaljujući projektu “Digi Pakrac”-digitalizaciji građe zavičajne povijesti, sjajnoj priči pokrenutoj 2016. zajedno s Gradskom knjižnicom čiji je značaj prepoznalo i Ministarstvo kulture. Još jednim sjajnim projektom Muzej Grada Pakraca obilježit će i Međunarodni dan muzeja, “otvarajući” 18.svibnja u 11 sati virtualna vrata svoje ustanove posjetiteljima. Riječ je o projektu “Klikom do muzeja” čiji je cilj približiti se svim generacijama koristeći modernu tehnologiju i digitalne platforme, u okviru kojeg će na službenoj stranici muzeja biti aktivirano nekoliko novih zanimljivih kategorija.

Da su u tome uspješni, ali i da povijest može puno više od suhoparnih činjenica i godina, pokazali su tijekom pandemije koronavirusa, redovnim objavama na facebook stranici, prepunim poznatih i nepoznatih crtica iz prošlosti grada pronađenih i od zaborava sačuvanih, zahvaljujući, između ostaloga, i već spomenutom projektu Digi Pakrac .

Projekt na koji su s pravom ponosni, do sada je rezultirao bogatom digitaliziranom muzejskom zbirkom, arhivom starih brojeva “Pakračkog vjesnika”- jedinstvenim dokumentom i kronikom vremena, zbirkom razglednica, arhivom fotografija, originalnih nacrta pakračkih graditelja, zbornicima Povijesnog društva Pakrac-Lipik, pričama o poznatim ali i zaboravljenim važnim ljudima grada, kao i kulturno-povijesnom baštinom u 3 D “formatu”. Riječ je o iznimno zanimljivoj dokumentaciji, dostupnoj na uvid ali i spremnoj za daljnje proučavanje, informativnoj i edukativnoj, zaštićenoj od daljnjeg propadanja, sačuvanoj za generacije koje dolaze, što je, u konačnici i cilj projekta digitalizacije građe zavičajne povijesti Pakraca.

Kako bi se sa značajem muzeja i vrijednom kulturnom baštinom koju čuvaju upoznali i oni najmlađi, od ponedjeljka će, 18.svibnja, “brinuti” kategorija Mali muzealci prepuna slagalica, zagonetki, animiranih filmova, a uz Međunarodni dan muzeja u planu su i dvije igre u kojoj najbolje očekuju nagrade, stoga, budite spremni. Svjesni nove stvarnosti koju ćemo svi tek učiti živjeti, ali i vrijednosti prošlosti, u Muzeju Grada Pakraca osmislili su još jedan, sasvim poseban projekt pod nazivom “Skupljamo vaša sjećanja”, jer i ljudske su priče, priče kazivača, baka i djedova, dio nematerijalne kulturne baštine prostora koju treba sačuvati. Pomogli im pričama ili ne, prije nego li navratite fizički, poštivajući, dakako, preporučene epidemiološke mjere, svakako ih posjetite u virtualnom prostoru “na adresi” http://www.muzej-pakrac.hr/ i uvjerite se kako i on line šetnja muzejom može biti nezaboravan događaj.

TEKST: Simonida Tarbuk     FOTO:Plakat/muih.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn