UZ DAN ŽUPANIJE – U Požegi održan stručni skup „Inovativni pristup održivom razvoju lokalne zajednice“

Datum objave: 11. 4. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U organizaciji Požeško-slavonske županije, Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije, i Savjet mladih Požeško-slavonske županije u prostoru Fakulteta turizma i ruralnog razvoja održan je Stručni skup pod nazivom „Inovativni pristup održivom razvoju lokalne zajednice“.

Na stručnom skupu predstavljeni su projekti s područja županije koji će imati ili već imaju pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj, turističku ponudu i kvalitetu života stanovnika županije. Uz prezentaciju turističkih potencijala međunarodnog značaja na skupu je održana i panel rasprava te razmijenjena iskustva privatnih poduzetnika koji su uspješno realizirali svoje projekte. Posebna gošća skupa je članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić koja je održala uvodno izlaganje na temu financiranja iz EU fondova i njihovu važnost za razvoj lokalne zajednice.

Stručni skup organiziran je u sklopu obilježavanja Dana Požeško-slavonske županije koji se slavi 14. travnja. Motiv za organizaciju ovog skupa bilo je čuti pozitivne priče i iskustva naših poduzetnika s područja županije koji su imali hrabrosti, odvažnosti i vizije pronaći u Požeško-slavonskoj županiji nadahnuće za investicije i razvoj poslovanja, naglasila je u ime organizatora skupa, požeško-slavonska županica Antonija Jozić.

“Ove godine slavimo i 30 godina od uspostave lokalne regionalne samouprave kakvu danas poznajemo – prije 30 godina ponovno su uspostavljene županije i naših deset gradova i općina. Ove godine obilježavamo i 10 godina članstva u Europskoj uniji. Vrijeme je to kojemu možemo podvući crtu i rezimirati neke rezultate. Puno puta sam u proteklom periodu isticala ogroman i vrijedna posao koji su radili naši gradonačelnici, načelnici. Naše općine i gradovi i Županija uspješno su koristili europske fondove koji su im bili na raspolaganju. Razvijali smo svoju komunalnu infrastrukturu, gradili smo kapitalne objekte, vrtiće, poduzetničke zone, inkubatore i tehnološke centre i vjerovali smo da je taj pristup trasiranje puta da naša županija ponovo postane zlatne. Sve što je rađeno bilo je s ciljem stvaranja uvjeta za život naših žitelja za život primjeren 21. stoljeću kao i stvaranja uvjeta za snažan gospodarski razvoj. No, rezultate ne postižu samo gradovi i općine. Rezultati postiže i javni i privatni sektor, znani i neznani sugrađani. Neki od njih danas su s nama, podijelit će s nama svoju viziju razvoja naše županije, svatko iz svog kuta gledanja, no svima njima puno je toga zajedničkog – imaju viziju, upornost i hrabrost i vide priliku baš u našoj Požeško-slavonskoj županiji. Ovaj današnji stručni skup posvećen je upravo njima – ljudima s vizijom koji mijenjaju stvari oko sebe,” rekla je županica Jozić.

Upravo ovakva skup, vezan uz inovativni razvoj i korištenje europskih fondova za razvoj lokalnih jedinica izuzetno je bitan, naglasila je članica Europskog revizorskog suda Ivana Maletić. “Požeško-slavonska županija uvijek je bila jedna od vrlo uspješnih od samih početaka, od korištenja pretpristupnih programa pomoći pa preko fondova EU u perspektivi 2014/ 2020. Još 2013. godine isticali smo važnost nekih projekata koji su bili vrlo vizionarski, kao da ste predvidjeli ono što će se događati. Antonija Jozić bila je tada gradonačelnica u Pleternici i radila na samoodrživoj energetskoj infrastrukturi u Pleternici i kako imati obnovljive izvore energije. Pogledajte koliko je to sada u cijeloj Europskoj uniji važno i koliko je to tada bilo vizionarski. U cijeloj županiji ovdje ima jako puno projekata energetske obnove i uvođenja obnovljivih izvora energije što je jako pozitivno, a naravno, fondovi se koriste onda i za sve ostale segmente – od poduzetničkih centara, centara kompetencija, centara za inovacije preko ulaganja u škole, fakultete i mlade. Europski novci ovdje su korišteni na dobara način, da se potencijal cijele županije podigne na višu razinu,” naglasila je između ostalog Maletić.

Sudionicima skupa među kojima su bili brojni poduzetnici, gradonačelnici i načelnici s područja županije, predstavnici udruga i institucija te brojni studenti dobrodošlicu su poželjeli dekan Fakulteta za turizam i ruralni razvoj dr.sc. Borislav Miličević te požeški gradonačelnik dr.sc. Željko Glavić.
Svoja izlaganja održali su i dr.sc Marijana Lukačević turističkom i međunarodnom značaju arheoloških nalaza u Kaptolu, Dejan Iličić o Centru umjetne inteligencije u Lipiku, te Tihana Šutalo o Projektu Shhhuma, a na panel raspravi sudjelovali su Davor Huška ravnatelj Uprave za financijske i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ana Blažević Veličko d.o.o., Iva Pranjić Craft spirits d.o.o., Thomas Heinz Pandžić Alles d.o.o. i Marko Šostar s Fakulteta turizma i ruralnog razvoja.

TEKST: S. Pok                   FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn