UZ DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE – Predstavnici Grada Nova Gradiška poklonili se Gradu heroju

Datum objave: 17. 11. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Simbola hrabrosti, prkosa i otpora, Grada heroja, prisjetili su se i Novogradiščani. Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje predstavnici Grada položili su vijence i upalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika.

Pamteći hrabrost, prkos i otpor onih koji su Domovini poklonili sebe, čuvajući uspomenu na godine u kojima se stvarala suverena i neovisna Republika Hrvatska, predstavnici Grada Nova Gradiška, povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje položili su vijence i upalili svijeće kod Spomen obilježja poginulim, smrtno stradalim i umrlim hrvatskim braniteljima i kod biste prvog hrvatskog predsjednika. Učinili su to saborski zastupnik, gradonačelnik Vinko Grgić sa suradnicima, predstavnici Brodsko posavske županije, na čelu s privremenim pročelnikom Brankom Sabom, predstavnici policije, gradskih ustanova i institucija, kao i predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje državni je blagdan kojega obilježavamo 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. slomljena herojska obrana Grada Vukovara i počinjen pokolj u Škabrnji. Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, počela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991.. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba. U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja. Uz žrtvu Vukovara, 18. studenoga prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici.

TEKST: S. Tarbuk               FOTO: S. Tarbuk

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn