UZ DAN OPĆINE VELIKA – Brojni višemilijunski projekti za ugodniji i kvalitetniji život mještana

Datum objave: 28. 8. 2020. | Kategorija: Društvo

VELIKA – Povodom obilježavanja Dana Općine Velika i blagdana sv. Augustina, zaštitnika župe Velika, zamjenik općinskog načelnika koji obnaša dužnost načelnika Ivica Potočanac i predsjednica Općinskog vijeća Općine Velika Antonija Palković održali su tiskovnu konferenciju na kojoj su predstavili rezultate u protekloj godini te planove za nadolazeće razdoblje.

Zbog trenutne situacije s Covid 19 ove godine, po prvi puta kako je ustrojena Općina, u Velikoj se neće održati svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Velika. Stoga je čelništvo Općine rezultate rada predstavilo na prigodnoj konferenciji za novinare.

Općinsko vijeće Općine Velika održalo je jednogodišnjem razdoblju 22 sjednice na kojima je izglasano 126 točaka kojima se željelo osigurati kvalitetniji život sumještana, naglasila je predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović. “To podrazumijeva osiguranje potrebnih sredstava, za što je potrebna kvalitetna dokumentacija i kvalitetno pripremljeni projekti. Sadašnja Vlada RH fiskalnom decentralizacijom omogućila je dostatna sredstva našem proračunu što nam otvara put ka ostvarenju brojnih projekata. Velika sredstva iz proračuna izdvajaju se za potrebe demografskog napretka i socijalnog karaktera kao što su jednokratne pomoći socijalno ugroženom stanovništvu, naknade za novorođenčad, stipendije, osiguranje besplatnih radnih bilježnica za sve učenike osnovne škole te sufinanciranje smještaja u vrtiću. Izglasavanjem navedenih točaka vidljivo je da Općinskog vijeće radi na napretku svoje sredine te ima senzibiliteta za sve dobre prijedloge mještana i svih vijećnika, a tako će biti i u buduće, naglasila je predsjednika Pavlović uz čestitku svim stanovnicima za Dan općine, te zahvalu bivšem načelniku Vladi Bobanu na svim mandatima koje je odradio kao “vođa tima”.

O projektima i rezultatima koji su ostvareni u proteklih godinu dana govorio je zamjenik načelnika koji sada obnaša dužnost načelnika, Ivica Potočanac. Prije prošlogodišnje svečane sjednice Općinskog vijeća potpisano je nekoliko ugovora koji su realizirani u aktualnom razdoblju. Tu je između ostalog, ugovor o izgradnji Reciklažnog dvorišta vrijedan 3,3 milijuna kuna koji je realiziran u srpnju ove godine kada je dvorište i otvoreno. Potpisan je ugovor o adaptaciji Hrvatskog seljačkog doma u Trenkovu koji je prilagođen za društvene potrebe, a istovremeno je adekvatan prostor dobilo i tamošnje dobrovoljno vatrogasno društvo. Jedna od kapitalni investicija je izgradnja Trga hrvatskih branitelja. ” To je investicija vrijedna oko 2,5 milijuna kuna od kojih je većina iz općinskog proračuna dok je dio sredstava iz Ministarstva regionalnog razvoja,” naglasio je Potočanac. Sredstva Ministarstva regionalnog razvoja koristi i investicija vezana uz prostor stare škole u Biškupcima. Radovi na zgradi su pri završetku i uskoro će biti predana na korištenje mještanima.

“Prošle godine u kolovozu potpisali smo ugovor o proširenju Dječjeg vrtića u Velikoj. Sredstvima smo u dobili iz Europskih fondova, a izvršeno je proširenje za jednu vrtićku skupinu, odnosno za oko 20 mališana. Danas vrtić može primiti 80 djece u tri skupine,” dodao je Potočanac. Uz to izgrađena je pješačka staza, postavljena je besplatna Wi Fi mreža u Trenkovu i Velikoj. U tijeku su radovi na Aglomeraciji Požega – Velika gdje se za naselja Trenkovo i Trnovac radi kompletna odvodnja, a radovi vrijedni oko 13 milijuna kuna bi trebali biti gotovi tijekom iduće godine. Ove godine potpisan je i ugovor za izgradnju pješačke staze u Dragi koju sufinancira Ministarstvo unutarnjih poslova sa 600 tisuća kuna, a ukupna investicija iznosi oko 1,2 milijuna kuna.

“Prošle godine u rujnu izvršili smo otkup prostora bivše taverne koje se nalazi u središtu Velike i ove godine se nadamo kako ćemo taj objekt moći kandidirati za obnovu. Vrijednost radova procijenjena je na oko 1,2 milijuna kuna. Stara zgrada općine također je kandidirana za obnovu i sufinanciranje prema Europskim fondovima, a investitori koji se nalaze na području naše općine spremni su i dalje ulagati. Očekujemo tako da će za iduću sezonu biti u uporabi vanjski bazeni, a izgradnjom hotela i zatvorenog bazena u drugoj i trećoj fazi iste investicije, moći ćemo se i na razini općine posvetiti razvoju sportskog turizma koji će biti jedna od okosnica planova. Planiramo i izgradnju atletskog stadiona koji bi se prostirao u sklopu Sportskog centra, a imamo projekt čija je vrijednost oko deset milijuna kuna. Očekujemo kako ćemo pri tom koristiti i sredstva iz EU fondova. Naše ambicije i želje su velike i pokušat ćemo ih ostvariti u što većem broju kako bi osigurali što ugodniji život našim mještanima,” zaključio je Potočanac.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn