UZ DAN GRADA SJAJNA IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU NOVA GRADIŠKA: Nikola Tesla – čovjek koji je rasvijetlio svijet

Datum objave: 30. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Nakon što je 2006. krenula na proputovanje z palače UNESCVO-a u Parizu, obišla Sjedinjene Američke Države i značajan dio ostatka svijeta, jedinstvena izložba posvećena genijalnom umu Nikole Tesle, u povodu Dana grada stigla je i u Novu Gradišku. Zanimljiva, multimedijalna priča o “čovjeku koji je rasvijetlio svijet” čeka vas u Gradskom muzeju.

“Ne mislim da ikoje uzbuđenje, zbog kojega bi moglo zatreperiti ljudsko srce, može nalikovati na ono koje osjeti izumitelj kad vidi kako se nešto što je sam osmislio u svom mozgu pretvara u uspjeh… Takvi osjećaji dovode do toga da čovjek zaboravlja na hranu, spavanje, prijatelje, ljubav, baš na sve.” Ovo je tek jedna u nizu antologijskih misli Nikole Tesle, genijalca rodom iz Smiljana, koji je, zahvaljujući svojim brojnim izumima i avangardnom shvaćanju znanosti i prirode, zauvijek promijenio svijet, ostavši upisan kao izumitelj električne energije.

Tko je Tesla, od kuda je krenuo na put i što je sve ostavio svijetu, pitanja su na koja odgovara izložba Nikola Tesla-čovjek koji je rasvijetlio svijet, osmišljena u povodu 150. obljetnice izumiteljeva rođenja, jedinstveni postav koji imaju priliku razgledati i Novogradiščani u prostoru Gradskog muzeja. Realizirana u povodu Dana Grada, zalaganjem organizatora-Tehničkog muzeja Nikola Tesla, Hrvatskom povijesnom muzeju i Muzeju Brodskog Posavlja, slijedom dobre suradnje uspostavljene prilikom gostovanja još jedne sjajne izložbene priče posvećene Faustu Vrančiću, multimedijalna izložba s izuzetno zanimljivim video materijalima, deset dizajniranih panoa i interaktivnim funkcionalnim napravama Teslinih izuma, prezentira izumiteljev životni put iz rodnog Smiljana do Amerike, slojevitost povijesnih događanja, istraživanja na polju prijenosa energije, elektromagnetskih zračenja i elektrovodiča, te svjetski poznate izume i patente koji su pokrenuli i promijenili svijet, a i danas čine osnovu najnovijim tehnologijama.

Uz domaćicu izložbe, ravnateljicu Gradskog muzeja Nova Gradiška dr.sc. Mariju Mihaljević, jedinstveni postav zaintersiranim Novogradiščanima predstavili su i Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja i Renato Filipin, viši kustos i jedan od članova autorskog tima izložbe. Nakon Pariza, Bratislave, Košica, Madrida, Helsinkija, Sankt Petersburga, Brna i nekolicine hrvatskih gradova, dio bogatog izumiteljskog opusa i još uvijek nedovoljno poznatog života “čovjeka koji je rasvijetlio svijet”, narednih vas dana čeka u Novoj Gradiški. Navratite i upoznajte Teslu!

TEKST: S. Tarbuk     FOTO: gmng

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn