PREDAVANJE U PLETERNICI – Dr.sc.Ante Nazor: Hrvatska neizmjernu zahvalnost duguje Ivanu Pavlu II i Genscheru

Datum objave: 13. 1. 2017. | Kategorija: Društvo

n

PLETERNICA – 15.siječnja 1992. samostalna i suverena Republika Hrvatska, kao ravnopravna demokratska zemlja, postala je realnost međunarodne zajednice. Time je i formalno, nakon dugih 900 godina, dosanjan hrvatski nacionalni san. Četvrt stoljeća kasnije, 13.siječnja, na dan kada je Hrvatsku kao novu državu na karti svijeta priznao Vatikan, povijesno, ali i državno-pravno iznimno važnog datuma, prisjetili su se mještani Pleternice na prigodnom predavanju u tamošnjoj Hrvatskoj knjižnici i čitaonici.

Kruna je to višestoljetne borbe Hrvata za državnost i nacionalni identitet, ali i jedan od najvažnijih dana u cjelokupnoj povijesti, jer tek je uspostava samostalne države i njeno međunarodno priznanje omogućilo da se Hrvatska afirmira pod svojim nacionalnim imenom i postane punopravan član međunarodne zajednice. Znajući kako značaja i veličine događaja možemo na pravi način postati svjesni tek s vremenskim odmakom, ali i kako je važno čuvati živim sjećanje na dane u kojima se stvarala Domovina, Grad Pleternica i članovi 63.samostalne gardijske bojne Požega uz 25.godišnjicu međunarodnog priznanja Republike Hrvatske organizirali su predavanje dr.znanosti Ante Nazora, ravnatelja Hrvatskog memorijalno dokumentacijskog centra Domovinskog rata o značaju 15.siječnja 1992. godine u novijoj hrvatskoj povijesti.
nnn

„25 godina u ljudskoj povijesti je puno.25 godina u životu jedne države, naroda i nacije je tek kratki vremenski interval, ali i vrijeme dovoljno za zaborav. Na žalost, mlade generacije nisu dovoljno upoznate sa značajem 15.siječnja, zbog čega su ovakva predavanja iznimno važna. Osim toga, datum je to koji nam je dao političku, ali i svaku drugu težinu, te nas učinio relevantnim međunarodnim faktorom. Datum je to kojeg ne bi bilo bez sloge, ali i svih onih koji su domovini poklonili ono najvrednije-vlastite živote“, rekao je pozdravljajući okupljene u prepunoj dvorani Hrvatske gradske knjižnice i čitaonice Pleternica, umirovljeni pukovnik Zlatko Bošković, predsjednik Udruge ratnih veterana 63.samostalne gardijske bojne Požega.

nn

„15.siječnja datum je koji svi mi obilježavamo s posebnim osjećajem dostojanstva i ponosa, jer datum je to koji je, na simboličan način pokazao kako sve ranije žrtve nisu bile uzaludne, baš kao ni borba hrvatskog naroda. Zbog toga se obilježavajući ga, prije svega moramo sjetiti svih poginulih za domovinu, ali i svih onih koji su nas tih bremenitih ratnih godina priznali kao samostalnu državu. Jer, koliko god bilo teško i činilo se nemogućim, bile su to dani i godine u kojima smo imali jasne ciljeve. Na žalost, dosta njih 25 godina kasnije još uvijek nismo ostvarili. Ipak, ono što je najvažnije činjenica je kako imamo samostalnu državu. Sjećajući se tog dana, svakako se treba sjetiti i Pape Ivana Pavla II, osobe kojoj Hrvatska duguje neizmjernu zahvalnost, jer Vatikan je, sasvim neuobičajeno, Hrvatsku priznao prije nego li je to učinila Europska zajednica, ali i njemačke diplomacije, na čelu s Hans-Dietrich Genschera“, rekao je, govoreći o značaju dana međunarodnog priznanja Hrvatske, ravnatelj HMDC Domovinskog rata, dr.sc.Ante Nazor.

TEKST: Simonida Tarbuk/NGB         FOTO: Dorian Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn