UZ 120.GODIŠNJICU ROĐENJA – Ogranak Matice Hrvatska Nova Gradiška, Gradska knjižnica, Gimnazija i POU Relković za rođendan A.B.Šimića

Datum objave: 24. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

NOVA GRADIŠKA – Da su jedan od aktivnijih i ogranaka predvodnika, dokazali su još jednom novogradiški „Matičari“ , obilježivši, na iznimno zanimljiv i sadržajan način, 120.godišnjicu rođenja pjesnika „za vječnost“, velikog Antuna Branka Šimića. Ogranku Matice Hrvatske u organizaciji su se pridružili Gradska knjižnica, Gimnazija i Pučko otvoreno učilište“M.A.Relković, a značaju događaja doprinijeli i brojni stručni i ugledni gosti.

S ciljem poticanja na otkrivanje i čitanje njegove iznimne poezije, Ogranak Matice Hrvatske Nova Gradiška zajedno s Gradskom knjižnicom, Gimnazijom i Pučkim otvorenim učilištem „Relković“, uz 120.godišnjicu rođenja velikog Antuna Branka Šimića, organizirao je iznimno zanimljiv i sadržajan program. U čast autora čuvenih stihova „ pjesnici su čuđenje u svijetu“, u galeriji Doma kulture postavljena je jedinstvena izložba izabranih Šimićevih pjesama, autorice profesorice Danijele Juranović, ravnateljice Učilišta Relković i akademskog slikara Tomislava Šilipetra, zanimljiv spoj pjesništva i slikarstva koji su kod Šimića, pjesnika, ali i, kako je poznato, likovnog kritičara, u korelaciji.

Nakon likovnog upoznavanja s pjesnikom, posjetitelji su se s djelom i životom A.B.Šimića detaljnije upoznali i kroz predavanje ugledne gošće s Odsjeka za Croatistiku Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prof.dr. Lahore Plejić Poje, a potom i dokumentarnim filmom „U boji neba“, snimljenim u povodu 100.godišnjice pjesnikova rođenja u produkciji HRT-a, scenaristice i urednice Ljubice Benović.

Jedinstvenu proslavu 120.rođendana pjesnika čiji je opus, kažu stručnjaci, iskočio kao „čudo“ i koji je, uz Tina Ujevića i Miroslava Krležu najznačajniji hrvatski pjesnik, obilježila je i dodjela nagrada mladim pjesnicima, sudionicima natječaja „Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda“ u kojem su, s literarnim radovima sudjelovali učenici novogradiških osnovnih i srednjih škola. Zadovoljstvo sasvim posebnim homage-om Šimiću, ali i kreativnošću i još jednom potvrđenom proaktivnošću novogradiškog Ogranka, iskazala je i Ida Hitrec, tajnica Matice Hrvatske zadužena upravo za rad ogranaka. Uz domaćine, predsjednicu i tajnika novogradiškog Ogranka, profesoricu Vjekoslavu Bagarić i dr.Dražena Oršulića, profesoricu Biljanu Dakić, ravnateljicu Gradske knjižnice i profesoricu Danijelu Juranović, ravnateljicu POU M.A.Relković i male, velike pjesnike-sudionike natječaja, zanimljivom „druženju“ s pjesnikom bezvremenskih stihova nazočili su i brojni Novogradiščani.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn