UVODNA KONFERENCIJA – Projekt “Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta na području Općine Rešetari”

Datum objave: 27. 9. 2019. | Kategorija: Gospodarstvo

REŠETARI – Da je pametnim promišljanjem i pravovremenim planiranjem, unatoč zahtjevnim procedurama, itekako moguće povući značajna sredstva iz europskih fondova, Općina Rešetari dokazuje već godinama. U prilog tome govori i projekt “Izgradnje i opremanja reciklažnog dvorišta” vrijedan više od 5 milijuna kuna, predstavljen na uvodnoj konferenciji.

Bude li sve išlo onako kako je planirano, Općina Rešetari, do proljeća iduće godine, po ekološkim bi se standardima, mogla svrstati bok uz bok sa zemljama Europske unije, značajno poboljšati sustav odvojenog prikupljanja otpada “od vrata do vrata”, te, u konačnici smanjiti iznos mjesečnih računa. Svrha je to reciklažnog dvorišta, jednog od većih u Republici Hrvatskoj, koje će na području Općine, sredstvima Kohezijskog fonda putem Ministarstva zaštite okoliša i energetike, graditi “Promet građenje” d.o.o Požega.

Projekt vrijedan više od 5 milijuna kuna, u kojem Općina sudjeluje s 15 posto vlastitih sredstava, predstavljen je na uvodnoj konferenciji. Učinili su to prvi čovjek Općine, načelnik Zlatko Aga, predsjednica Općinskog vijeća, Milka Perković, predstavnici izvođača radova, tvrtke “Promet građenje d.o.o.” Požega, nadzora-“Ingri d.o.o.” Ruščica, te Konzultantske kuće Sintagma, zadužene za pripremu i provedbu projekta. Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta nastavak je priče koja je počela prije dvije godine sanacijom deponije vrijedne 22 milijuna kuna.

Izravnu korist od projekta imat će cjelokupno stanovništvo Općine Rešetari, njih oko 5 tisuća, u ukupno 7 naselja, a pokretanjem reciklažnog dvorišta otvorit će se i jedno novo radno mjesto za osobu iz evidencije nezaposlenih. Izgradnja i opremanje reciklažnog dvorišta doprinosi povećanju stope odvojeno skupljenog komunalnog otpada, smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagalište, kao i smanjenju količina CO2 i čuvanju prirodnih resursa zbog mogućnosti daljnjeg recikliranja i ponovne uporabe korisnih sirovina iz otpada.

Uz uređen prilaz reciklažnom dvorištu, mogućnost besplatnog odlaganja elektroničkog otpada, otpadnih motornih i jestivih ulja, guma, kao i brojnih drugih vrsta otpada, u okviru projekta bit će organizirana i edukacija stanovništva čiji je cilj osigurati prevenciju nastanka otpada, naučiti ga pravilno odvajati, te, njim, u konačnici, ispravno gospodariti. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.174.904,38 kuna, a EU sufinanciranje -4.111.669,93 kune.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn