UVODNA KONFERENCIJA – Predstavljen ključni projekt Aglomeracije Požega

Datum objave: 10. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Tekija d.o.o., Grad Požega te Općina Velika i Općina Brestovac organizirali su u Hrvatskoj gospodarskoj komori u Požegi uvodnu konferenciju na kojoj je predstavljen „Projekt poboljšanja vodnokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega” te svi aspekti, benefiti i faze projekta koji obuhvaća novogradnju i rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Riječ je o projektu koji će pridonijeti povećanju životnog i ekološkog standarda na području grada Požege i općine Velika. Značaj projekta poboljšanja vodokomunalne infrastrukture aglomeracije Požega za lokalnu zajednicu, tijek i financijsku strukturu projekta, u sklopu konferencije predstavila su čelni ljudi tvrtke Tekija i Grada Požege – direktor Anto Bekić i rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora tvrtke Tekija Milan Beslić, te gradonačelnik Požege Darko Puljašić.

Podsjetimo, projekt Aglomeracija Požega obuhvaća rekonstrukciju sustava vodoopskrbe i sustava odvodnje te projektiranje, nadogradnju i rekonstrukciju uređaja za pročišćivanje otpadnih voda. “Cilj projekta je poboljšanje životnog standarda i zaštite okoline stvaranjem sustava za poboljšanju odvodnju i unaprjeđenjem pročišćavanja otpadnih voda čime će se smanjiti gubitak unutar vodoopskrbnog sustava. Predmetni radovi podijeljeni su u tri grupe, a odnose se na izgradnju vodovoda Velika – Požega i DMA zone te izgradnju kanalizacijskih mreža u gradu Požegi i naseljima Marindvor, Štitnjak, Kunovci, Bankovci, Trenkovo i Trnovac, ,” naglasio je rukovoditelj razvojno-tehničkog sektora tvrtke Tekija Milan Beslić.

Projekt se ostvaruje u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvom financija te Hrvatskim vodama. Naručitelj i korisnik projekta je Tekija d.o.o. za obavljanje vodnih usluga dok posredničku ulogu projekta obnašaju Hrvatske vode. Previđeno trajanje radova u nekoliko faza je tri godine, a cjelokupna vrijednosti projekta iznosi oko 170 milijuna kuna. Projekt je većinski sufinanciran sredstvima Europske unije u sklopu Europskih strukturnih i investicijskih fondova te Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, oko 120 milijuna kuna, dok je preostali iznos financiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, Hrvatske vode, Grad Požega, Općina Velika i Općina Brestovac. “Ovo je vrlo zahtjevan i sveobuhvatan projekt, a naš konačni cilj je pružiti kvalitetnu vodoopskrbu na ovom području našem stanovništvu i gospodarstvu, a također, otpadnu vodu koju ispuštamo u rijeku Orljavu dovesti unutar propisanih prihvatljivih granica. Završetkom ovog projekta imat ćemo zaštićenu našu okolinu i kvalitetne vode svud oko nas,” rekao je direktor Bekić.

” Ovdje je riječ o velikom novcu, o puno pitanja i nedoumica, puno poslova koji se moraju ozbiljno odraditi. Ali tu su i benefiti vrijedni truda – izgradnja i rekonstrukcija nekoliko desetaka kilometara kanalizacijske i vodoopskrbne mreže. To je ono što naši sugrađani doista trebaju. Svi sudionici u ovom projektu imaju zajednički interes, a to je da osiguramo budućim generacijama siguran i zdrav okoliš. Ovim projektom sva komunalna otpadna voda bit će pročišćena, vraćena u okoliš u onom stanju za koji smo se obvezali propisanim zakonom ali to je i naša moralna obveza. Jer zdravlje i čista priroda nemaju alternativu. I ne manje važno – gotovo 217 milijuna kuna doći će pri tom u naš grad, a nadamo se kako će to pokrenuti ciklus ulaganja i u ostale privredne grane na našem području,” rekao je gradonačelnik Darko Puljašić, čestitajući svima koji su sudjelovali na kreiranju ovog, kako je rečeno, najvećeg infrastrukturnog projekta u povijesti Požeštine.

TEKST: S. Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn