USTAVNI SUD ODLUČIO: Sve mjere Stožera civilne zaštite su zakonite

Datum objave: 14. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB – Ustavni sud Republike Hrvatske na sjednici održanoj 14. rujna 2020. godine donio je odluke o ustavnosti odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ustavni sud ocijenio je da su navedene mjere Stožera civilne zaštite bile zakonite, imale su legitiman cilj, zaštitu života i zdravlja građana, te su bile nužne za ostvarivanje tog cilja, stoji u priopćenju za javnost Ustavnog suda RH.

Sud je odbacio gotovo sve prijedloge za ocjenu ustavnosti vezane za odluke Nacionalnog stožera Civilne zaštite, osim one vezane za zabranu rada trgovina nedjeljom. “Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti”, stoji, između ostalog, u odluci. Sve odluke Ustavnog suda donesene su s deset glasova,a pri svakoj odluci troje ustavnih sudaca glasalo suprotno i njihova će izdvojena mišljenja biti naknadno objavljena.

Odluku možete pročitati ovdje: Odluka Ustavnog suda o Nacionalnom stožeru

Podsjetimo, Ustavni sud odlučivao je o ukupno 27 prijedloga za ocjenom ustavnosti mjera koje je donio Nacionalni stožer civilne zaštite vezanih za pandemiju Covida-19.

TEKST: S. P.      FOTO: mup.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn