USPJEH POŽEŠKOG MLADOG PRIRODOSLOVCA – Gimnazijalac Borna Soukup u reprezentaciji Hrvatske

Datum objave: 27. 1. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na sedmom po redu Državnom turniru mladih prirodoslovaca koji je održan online u organizaciji Istraživačkog centra mladih, sudjelovao je i učenik Gimnazije Požega Borna Soukup. Od ukupno 11 natjecatelja, osvojio je treće mjesto i tako se plasirao u reprezentaciju Hrvatske koja će sudjelovati na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji bi se trebao održati u kolovozu u Kazahstanu.

U nedjelju, 24. siječnja 2021. godine održan je sedmi po redu Državni turnir mladih prirodoslovaca u organizaciji Istraživačkog centra mladih. Turnir se trebao održati u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, međutim zbog trenutne epidemiološke situacije održao se u online okruženju.

Na turniru je sudjelovao učenik Gimnazije Požega Borna Soukup (2. b) s mentoricom profesoricom Magdalenom Srdarević. Natjecanje se odvijalo kroz tzv. znanstvene borbe gdje su učenici predstavili svoj istraživački rad, a zatim odgovarali na pitanja sudaca i protivnika te oponirali drugim natjecateljima na njihov rad. “Borna je u svom radu ispitivao kako različite soli utječu na otapanje leda u ovisnosti o temperaturi, vremenu i količini soli. Od ukupno 11 natjecatelja, osvojio je treće mjesto i tako se plasirao u reprezentaciju Hrvatske koja će sudjelovati na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca koji bi se trebao održati u kolovozu u Kazahstanu. Do tada mora istražiti još dva zadana problema, a natjecanje nastavlja na engleskom jeziku,” pojasnila je mentorica Srdarević.

U ovih sedam godina Gimnazija se na Državnom turniru predstavila s ukupno 11 učenika, a svake godine jedan učenik postao je član reprezentacije Hrvatske. Godine 2015. učenica Klara Stojčević sudjelovala je na turniru u Srbiji i osvojila zlatnu medalju, 2016. godine učenik Luka Korov osvojio je srebro u Iranu, 2017. godine učenica Mateja Ostojić brončanu medalju u Kini, 2018. godine Marko Šarić bio je brončani u Gruziji, 2019. godine učenica Dora Špoler osvojila je zlato u Bjelorusiji, a prošle godine učenica Ivona Halas trebala je ići u Rusiju, međutim zbog epidemiološke situacije turnir je održan online, ali to nije spriječilo reprezentaciju da ponovo osvoji medalju i to zlatnu.

Ovaj kontinuirani uspjeh temelji se na odličnoj pripremi i suradnji između učenika, mentora i bivših reprezentativaca. Ovakav tip natjecanja potiče učenike na drugačije razmišljanje o pojedinim problemima, istraživački način rada koji je blizak znanstvenom radu, ali traži i puno uloženog vremena, truda i zalaganja. Borni želimo mnogo sreće i uspjeha u Kazahstanu (ako uvjeti dozvole) gdje će predstavljati ne samo Gimnaziju, već i grad Požegu te Požeško-slavonsku županiju.

IZVOR:gimpoz.hr

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn