USKORO U FUNKCIJI – Društveni dom u Dervišagi u kolovozu otvara svoja vrata 

Datum objave: 25. 7. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Na zgradi Društvenog doma u prigradskom naselju Dervišaga pri završetku su radovi energetske obnove vrijedni 1,6 milijuna kuna od čega je 954 tisuće bespovratnih kuna iz Europske unije. Dom će biti u funkciji do 5. kolovoza, a potpuni dovršetak svih radova očekuje se do kraja kolovoza.

Riječ je o projektu koji je prijavljen u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, a sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Ciljevi projekta su ulaganje u uređenje objekta društvene građevine u Dervišagi, s ciljem smanjenja potrošnje energije i energetskih ušteda, a u tu svrhu će se provesti energetska obnova, što će dovesti do ispunjenja kriterija natječaja i dovesti do racionalnijeg i ekonomičnijeg utroška energije. Izvršena je zamjena postojeće stolarije ugradnjom nove vanjske stolarije, povećanje toplinske zaštite vanjskih zidova građevine, povećanje toplinske zaštite za strop prema negrijanom tavanu građevine,  te povećanje toplinske zaštite za kose krovove iznad grijanog prostora. Time će se povećati energetska učinkovitost te će se mjerama energetske obnove postići ušteda od 115.693,92 kWh godišnje ili 54,08% na godišnjem nivou te će iz energetskog razreda F objekt svrstati u energetski razred C. Radovi su pri kraju – dovršeno je krovište, završavaju se radovi na obnovi fasade te unutrašnji radovi.

Ovim projektom nastavlja se ravnomjeran razvoj Požege od središte do prigradskih naselja, naglasio je prigodom obilaska gradilišta gradonačelnik Puljašić. “Ova zgrada vrlo je bitna za ovdašnje stanovnike jer se ovdje, osim redovitih društvenih događanja, održavaju i mise svake druge nedjelje za slabije pokretne sugrađane. Stoga je projektirana i rampa kako bi bio olakšan prilaz,” rekao je gradonačelnik.

U zgradi su smještene i humanitarna te braniteljska udruga, a prostor mogu koristiti i svi građani.
Nakon završetka radova zgrada će se, uz funkcionalnost, potpuno opremljenu kuhinju te najveću rashladnu jedinicu u Požeško-slavonskoj županiji, odlikovati i znatnom energetskom uštedom.

TEKST: S. P.       FOTO: S. P./ D. K.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn