USKORO NOVA ATRAKCIJA NA TRGU BEĆARCA – Prišapnite Kraussu masni bećarac, a on će vam se šeretski nasmiješiti!

Datum objave: 29. 7. 2022. | Kategorija: Kultura

PLETERNICA – Skulptura Friedricha Solomona Kraussa kiparice Tatjane Kostanjević postavljena na Trgu bećarca bit će svečano predstavljena javnosti 1. kolovoza uz program koji će ispuniti jednu pravu bećarsku večer. Alaj će se dobri Krauss sa svojim Pleterničankama i Pleterničanima nauživati  smijeha, pisme i tambure, škakljivih bećarca i dobrih zalogaja. Pridružite im se!

Tatjana Kostanjević, autorica je skulptura i spomenika koji su obilježili javni prostor Požege no i drugih gradova, a njen potpis nalazi se i na novom djelu, brončanoj skulpturi Friedricha Salomona Kraussa, kontroverznog istraživača ljudske prirode i ponašanja, pogotovo onog erotskog. Jer, Krauss je osluškivao sve te žudnje erosa, pohote, frustracije, maštarije i neostvarene želje koje su se šaputale po sjenicima i sokacima, krčmama i kućama. Sve ih je bilježio i među prvima u Europi prije više od jednog stoljeća, javno objavio. Najprije pod raznim pseudonimima, a kasnije i kao znanstvenik… Krauss će se družiti s bećarušama i bećarima na Trgu bećarca, blago nagnut ka sugovorniku, sa šeretskim osmijehom na dobroćudnom i toplom licu koje sve razumije jer ništa ljudsko nije mu strano.

Tatjana Kostanjević poznata je upravo po takvim toplim djelima koja žive s ljudima i prostorom, postajući znak prepoznavanja. “Držim da skulptura mora imati ljudsku dimenziju i da mora zračiti jednom emocijom. Mora imati tu dodanu vrijednost kako bi bila bliska ljudima, a ne biti nedodirljiv spomenik…To je nekako i moje životna kiparska misija. Vodila sam se time kada sam radila Kraussa i kada sam radila Teslu u Požegi, opatijskog Barkajola i sve druge postavljene skulpture.” kaže nam Tatjana.

“Trg Bećarca, odabrana lokacija za skulpturu Kraussa je savršena. Dobra lokacija je uvijek i dodatna motivacija za stvaranje skulpture. Bez dobrih suradnika nema niti dobrog projekta pa se zahvaljujem cijeloj ekipi Grada Pleternice, gospođi Šarić, gospođi Jozić, Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, svim mojim požeškim suradnicima i prijateljima…” dodaje.

Skulptura Friedricha Solomona Kraussa u prirodnoj veličini postavljena na Trgu bećarca bit će svečano predstavljena javnosti 1. kolovoza uz program koji će ispuniti jednu pravu  bećarsku večer. Alaj će se dobri Krauss sa svojim Pleterničankama i Pleterničanima nauživati i tambure i živog bećarca i dobrih zalogaja. Pridružite im se!

TEKST: S. Pok               FOTO: S. Pok/ Muzej bećarca

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn