URUČENI UGOVORI – Ministrica Tramišak u Pleternici uručila ugovore vrijedne gotovo 4 milijuna kuna

Datum objave: 19. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – Požeško-slavonskoj županiji te gradovima i općinama odobreno je gotovo 4 milijuna kuna za sufinanciranje projekata iz Programa podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice koji provodi Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Ugovore korisnicima uručila je danas na svečanosti u Pleternici resorna ministrica Nataša Tramišak.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je ugovore požeško-slavonskom županu, gradonačelnicima i načelnicima koji su aplicirali i stekli pravo na sufinanciranje različitih infrastrukturnih projekata. Na svečanosti potpisivanja i uručenja ugovora bio je i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović. U ime Požeško-slavonske županije ugovor je potpisao župan Alojz Tomašević, gradova Pleternice, Lipika i Kutjeva, gradonačelnica Antonija Jozić, Vinko Kasana i Josip Budimir te općina Brestovac, Čaglin, Jakšić, Kaptol i Velika načelnici Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Mile Pavičić i Ivica Potočanac.

“Danas smo u Pleternici uručili ugovore iz dva naša nacionalna programa, programa koji se financiraju sredstvima državnog proračuna. Uručili smo 15 ugovora općinama i gradovima vrijednih gotovo četiri milijuna kuna u kojima se nalaze upravo sredstva za ulaganja u razvoj društvene, lokalne infrastrukture – ulaganja u društvene domove, škole, domove zdravlja, pješačke staze i ceste. Dakle, onu infrastrukturu koja je vrlo bitna za stanovnike na tom području. Čestitam svima na uspješno prijavljenim projektima i želim uspješnu realizaciju ovih ugovora. Stojimo dalje na raspolaganju kao podrška, kako za korištenje ovih sredstava iz nacionalnih izvora tako i iz fondova EU,” rekla je ministrica Tramišak.

“Kada govorim o fondovima Europske unije tu želim istaknuti da Požeško-slavonska županija ima ugovoreno milijardu i 600 milijuna kuna projekata, čime se svrstavaju među najbolje županije po korištenju tih sredstava. Danas smo upravo iz tog razloga u Pleternici, jer Pleternica je jedan od gradova koji je najuspješniji po korištenju sredstava iz fondova EU – riječ je o 128 milijuna kuna vrijednosti ugovorenih projekata.” dodala je ministrica.

“Drago mi je da se ovo događa u Požeško-slavonskoj županiji, županiji u kojoj se zaista može vidjeti pozitivan utjecaj europskih fondova – što europskih strukturnih fondova, što drugih fondova iz Europske unije. Osobnom očekujem da će se u sljedećem financijskom višegodišnjem razdoblju taj utjecaj još više osjetiti iz jednostavnog razloga što svi ovdje prisutni imaju pozitivno i dobro iskustvo povlačenja tih sredstava i siguran sam da će sljedeću financijsku perspektivu iskoristiti još bolje,” rekao je ministar Aladrović.

“Čast mi je biti domaćin uručivanja ugovora iz dva programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, dva programa kroz koja ćemo mi, gradonačelnici, načelnici i Županija raditi i dalje na ulaganjima vezanim za društvenu, socijalnu, gospodarsku i komunalnu infrastrukturu u našim naseljima,” rekla je gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.
Prigodnim riječima zahvalio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je naglasio kako je ponosan na sve što je učinjeno, a realizirani projekti doprinijet će ukupnom razvoju ovog područja.

Za sufinanciranje projekta izgradnja društvenog doma u Ratkovici kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice gradu Pleternici je odobreno 250 tisuća sufinanciranih sredstava dok je gradu Kutjevu kroz isti program odobreno 300 tisuća kuna sufinanciranih sredstava za uređenje groblja u Vetovu. Kroz program održivog razvoja lokalne zajednice općini Čaglin je odobreno 300 tisuća kuna za uređenje Društvenog doma u Latinovcu koji iznos dobiva i grad Lipik za modernizaciju Vukovarske avenije Lipik. Općini Jakšić odobreno je 200 tisuća kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice za projekt izgradnja prometne i komunalne infrastrukture Gospodarske zone Jakšić – 1. faza, a kroz dva programa gradu Pakracu su uručena dva ugovora o sufinanciranju kroz programe podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice 700 tisuća kuna i to za projekte izgradnja Ulice Alojzija Jankovića – I. faza i sanaciju dijela nerazvrstane ceste NC2703 u naselju Novi Majur.

Požeško-slavonskoj županiji odobreno je sufinanciranje projekata u iznosu od 500 tisuća kuna kroz dva programa. Kroz program podrške brdsko planinskim područjima 300 tisuća kuna za obnovu krovišta Osnovne škole “Ivana Gorana Kovačića” Velika te 200 tisuća kuna kroz program održivog razvoja lokalne zajednice za projekt obnove zgrade Doma zdravlja u Pleternici. Ministrica Tramišak potpisane ugovore je uručila požeško-slavonskom županu Alojzu Tomaševiću.

Također kroz dva programa, podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice uručila i općina Velika je dobila odobrena sufinancirana sredstva. Za projekt prenamjena/adaptacija zgrade proizvodno-poslovne namjene (poduzetnička zona Velika) 300 tisuća, a za rekonstrukciju javno društvene zgrade 200 tisuća kuna.Općini Kaptol odobreno je sufinanciranje projekata u ukupnom iznosu od 500 tisuća kuna. Kroz program podrške brdsko planinskim područjima 250 tisuća kuna za rekonstrukcija Trga Vilima Korajca u Kaptolu II faza te isti iznos kroz program održivog razvoja lokalne zajednice za sanaciju nerazvrstanih cesta na području općine Kaptol. Kroz dva programa, podrške brdsko planinskim područjima i održivog razvoja lokalne zajednice uručila općina Brestovac je dobila 400 tisuća kuna odobrenih sufinanciranih sredstava. Za izgradnju pješačke staze kroz naselje Pavlovci 200 tisuća kuna i isti iznos za izgradnju pješačke staze kroz naselje Zakorenje.

TEKST: Sanja Pok          FOTO: S. Pok

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn