URED PREDSJEDNICE U POŽEGI – Slavonija ni na koji način ne smije biti drugorazredni kraj Republike Hrvatske

Datum objave: 28. 2. 2017. | Kategorija: Društvo

n

POŽEGA – Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović do 3. ožujka 2017. godine boravi u privremenom Uredu u Požeško-slavonskoj županiji. Podizanjem zastave Predsjednice Republike Hrvatske u dvorištu Županijske vijećnice, simbolično je tako po osmi put otvoren Ured predsjednice koji je privremeno izmješten u jednu od hrvatskih županija. “Cilj mi je do kraja mandata otvoriti ured u svim hrvatskim županijama i tako pokazati da u Hrvatskoj nema drugorazrednih krajeva,” naglasila je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Na svečanom otvaranju privremenog Ureda, nakon izvođenja himne Republike Hrvatske i dizanja zastave Predsjednice RH, prigodnim riječima visokoj gošći obratio se požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, prvi čovjek jedne od najstarijih hrvatskih županija o kojoj prvi pisani tragovi datiraju još iz 1210. godine. “Vaš dolazak u Požeško-slavonsku poticaj je, jedna garancija i nova nada za ovaj prostor koji je zavrijedio više i bolje. Jer Slavonija nije samo prostor gdje se treba ratovati, Slavonija je prostor gdje se treba svatovati, u Slavoniji treba uživati. Vaš dolazak, susret s gospodarstvenicima, gradonačelnicima i načelnicima i svim građanima i institucijama, bit će sigurno novi zamašnjak – poruka da mladi ne odlaze tražiti drugdje kruha već da ostanu na zemlji svojih djedova i otaca. Čast mi je u ovih nekoliko dana upoznati vas s problemima s kojima se susrećemo, ali i jednom predivnom pričom, ponosom slavonskog čovjeka koji je spreman za nove izazove i nove pobjede,” naglasio je požeško- slavonski župan Alojz Tomašević.

nn

U svom obraćanju nazočnima predsjednica je odmah i odgovorila županu. “U pravu ste, dobili smo rat za Hrvatsku ali još sve bitke nisu dobivene, pogotovo one za demografsku obnovu, gospodarski razvoj i nova radna mjesta. Cilj mi je do kraja mandata otvoriti ured u svim hrvatskim županijama i tako pokazati da u Hrvatskoj nema drugorazrednih krajeva, svi oni zaslužuju jednako pozornost kako Vlade tako i sviju nas, svi vi zaslužuje jednake razvojne i životne mogućnosti. Dolazim u ovu vašu i moju županiju prije svega kako bih s vama podijelila probleme koje imate i za koje vjerujem da nisu mali, ali isto tako, kako bih s vama podijelila vjeru u bolju budućnost i pomogla da se otvore nove perspektive, životne i poslovne,” naglasila je predsjednika Kolinda Grabar Kitarović.

DSC00029

“Treba priznati da kao država nakon Domovinskog rata nismo dovoljno ulagali u Slavoniju, a najmanje smo učinili za ove njene zapadne i središnje krajeve. Cijela Hrvatska je demografski u izvanrednom stanju, a ovi krajevi osobito, doima se kao da svi glavni putevi zaobilaze ove krajeve i ovu županiju ne samo oni prometni nego i oni ulagački i to tako ne smije biti, to neću dopustiti jer moramo oživjeti Slavoniju koja je toliko pridonijela osamostaljivanju i oslobađanju Republike Hrvatske. Slavonija ni na koji način ne smije biti drugorazredni kraj Hrvatske već naprotiv, Slavoniju treba vratiti kao zlatne krajeve, kao žitnicu i kao krajeve koji obilovali prirodnim i drugim bogatstvima još donedavno. Drago mi je da Hrvatska Vlada ima program ulaganja u Slavoniju jer ova područja imaju sjajnu razvojnu perspektivu. Želim zato ovim posjetom potaknuti cijelu Hrvatsku da se fokusira na ovaj dio naše Domovine i da se kroz ovaj posjet prepoznaju ne samo problemi nego upravo i razvojne mogućnosti te da ohrabrimo sve one koji žele poslovati, ulagati i otvarati nova radna mjesta u Slavoniji,”dodala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

DSC00107

Prvi radni sastanka predsjednica je održala s gradonačelnicima i načelnicima u Županijskoj vijećnici kako bi se neizravno upoznala s osnovnim problemima ovog područja, od visoke stope nezaposlenosti do neiskorištenih kapaciteta i još uvijek prisutnih ratnih šteta, prometne izoliranosti i neophodnosti izgradnje brze ceste i povezivanja na autocestu te nužnosti što većeg povlačenja sredstava iz EU fondova kako u poljoprivredne projekte tako i za projekte navodnjavanja, obrane od poplava i ostale infrastrukturne projekte.

Slijede radni sastanci Predsjednice s predstavnicima obrazovnih i vjerskih institucija, braniteljskih udruga te nacionalnih manjina. U poslijepodnevnim satima predsjednica Grabar-Kitarović će razgovarati s građanima Požege, a osim boravka u Požegi, predsjednica Grabar-Kitarović posjetit će Pakrac, Lipik, Pleternicu i Kutjevo te mnoge općine na području Požeško-slavonske županije gdje će obići tvrtke, lokalne obrtnike, obiteljska poljoprivredna gospodarstva te obrazovne, kulturne, zdravstvene i vjerske ustanove. Čast da danas podigne zastavu Predsjednice RH imao je izvrsni učenik čaglinske škole Luka Ligenza, dok je himnu otpjevala profesorica s Glazbene škole Požega Ana Ticl.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn