UOČI SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV BJESNOĆE – U Hrvatskoj još uvijek mnogo necijepljenih pasa

Datum objave: 25. 9. 2020. | Kategorija: Društvo

ZAGREB/ POŽEGA – Povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće koji se obilježava 28. rujna, Prijatelji životinja upozoravaju da velik broj pasa nikada nije cijepljen, iako je cijepljenje protiv bjesnoće obavezno kao i označavanje mikročipom. Kazna za neoznačavanje psa mikročipom i necijepljenje iznosi šest tisuća kuna, ali u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa što je poražavajuće.

Zakonom o zaštiti životinja iz 2017. godine propisano je da gradovi i općine moraju organizirati i provesti kontrolu mikročipiranja pasa na svojem području, odnosno obići sva kućanstva i provjeriti jesu li svi psi označeni mikročipom. Prema dostupnim podacima Mreže za zaštitu životinja, u Hrvatskoj je i do 20 posto neoznačenih i necijepljenih pasa, što je poražavajuće.

S druge strane, skrbnici pasa koji savjesno cijepe svoje pse čine to svake godine kako to nalažu propisi, iako prema preporuci proizvođača cjepiva i WSAVA, vodeće svjetske organizacije koja okuplja veterinare male prakse, pse treba samo prva dva puta cijepiti svake godine, a nakon toga onoliko koliko navode proizvođači cjepiva, koji jamče imunost najmanje dvije, pa čak i tri godine. Dakle, dok jedni cijepe svoje pse i prekomjerno, drugi svojega psa nikad nisu niti odveli veterinaru čineći tako veliku štetu i ljudima i životinjama.

Prijatelji životinja upozoravaju da nadležne institucije moraju provesti potpunu kontrolu zakonske obaveze cijepljenja i mikročipiranja pasa kako bi se stvorio red i zaštitili ljudi i životinje te kako bi se mogao uvesti sustav cijepljenja prema uputama proizvođača umjesto svake godine. Zakoni trebaju vrijediti jednako za sve kako bi se postigao napredak.

Tvrde da u Hrvatskoj nema obaveze sustavne  kontrole lovačkih pasa, iako je to vrlo opasno s obzirom na to da ti psi mogu lako doći u izravan doticaj s divljim životinjama. Ne vrši se provjera svih pasa koji odlaze u lovišta i često lovci na jednog mikročipiranog i cijepljenog psa imaju još jednog ili više onih koji nisu u evidenciji niti zaštićeni protiv bjesnoće.

Neprovođenje kontrole mikročipiranosti i procijepljenosti pasa od strane komunalnih redara i veterinarskih inspektora ne samo da ugrožava cijelu zajednicu već i izravno utječe na priljev novih napuštenih životinja, svakodnevnu patnju pasa i mačaka i veliko opterećenje za lokalne zajednice, udruge za zaštitu životinja i pojedince koji ih nastoje zbrinuti i udomiti.

Stoga Prijatelji životinja povodom Svjetskog dana borbe protiv bjesnoće upozoravaju sve da je kazna za nemikročipiranje i necijepljenje psa šest tisuća kuna, a nadležne lokalne i državne institucije pozivaju na rješavanje loše situacije, odnosno hitnu kontrolu poštovanja jasnih i za sve važnih zakonskih odredbi.  

Za više informacija o zakonskim obavezama skrbnika pasa, Svjetskom danu borbe protiv bjesnoće i peticiji za regulaciju i kontrolu obaveznog cijepljenja pasa protiv bjesnoće posjetite www.prijatelji-zivotinja.hr

TEKST: S. P./ Prijatelji životinja       FOTO: Prijatelji životinja

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn