UOČI SJEDNICE GRADSKOG VIJEĆA – Zdravko Ronko o proračunu: Kada svi štede, oni su rastrošni

Datum objave: 08. 12. 2014. | Kategorija: Društvo

DSC02039

POŽEGA – Vijećnik u Gradskom vijeću Grada Požege i Predsjednik Županijske organizacije SDP Požeško-slavonske županije, saborski zastupnik Zdravko Ronko održao je danas konferenciju za novinare s osvrtom na središnje teme za danas zakazane sjednice vijeća –  rebalans proračuna za 2014. godinu i prijedlog proračuna za 2015. godinu.

“Pored donošenje proračuna, aktualnom gradonačelniku puna su usta bivšeg koji im je ostavio “teško naslijeđe” pa sad moraju odustati od određenih projekata, da mi je samo znati kojih to? Točno je da sam im ostavio oko 4 milijuna kuna na računu i 15 milijuna kuna čiste, već oporezive dobiti u gradskoj tvrtki, bojim se da je to sve već otišlo k vragu,” započeo je Ronko svoje izlaganje novinarima. O proračunu za 2014. godinu koji će na sjednici doživjeti svoj drugi rebalans, Ronko naglašava kako je prihodna strana “napuhana” za oko 2,5 milijuna kuna, najviše na porezu na dohodak.
“Isto tako treba reći da će rashodovna strana upotpunosti biti izvršena što znači da će  biti i toliki minus od 2,5 milijuna kuna i kad se tome pridoda 2,6 milijuna kuna gubitka iz prošle godine, dolazimo do toga da ćemo u 2015. godini imati oko 5 milijuna kuna minusa,” rekao je Ronko uz napomenu kako ni sredstva koje je Grad povukao kroz ured za EU fondove po njemu, nisu impresivna.

“Silni novci koje su povukli kroz ured za EU fondove – danas neću govorit o krađi projekta ni prisvajanju rezultata poput Gradske knjižnice i čitaonice a koja su sredstva osigurana 2008. godine, doznačavaju se sukcesivno i do sad je razina oko 9 milijuna kuna, a neću govori ni o tome koliko je investirano za vrijeme dok sam ja bio gradonačelnik. Reći ću samo jedno – Neferović je ove godine zajedno s svojim uredom u Požegi i svim  sredstvima kojima je raspolagao investirao oko 20 milijuna kuna u Požegu, a gospođa Jozić u Pleternici – 50 milijuna kuna! Pa sad neka svatko iz ovog izvede zaključak,” poručio je Ronko dodajući kako se u proračun za 2015. godinu povlače i sredstva u iznosu od 1,8 milijuna kuna dobiti koja je ostala od 15 milijuna kuna, sakupljanih, kako ističe,  u gradskoj tvrtki “Tekija” punih 12 godina.

Osvrnuo se i na povećanje pozicije plaća za 2,3 milijuna kuna od kojih, ako se oduzme 900 tisuća kuna namijenjenih projektu “petica za dvoje”, multifunkcionalnom centru i menadžerima za poslovni razvoj ostaje razlika od 1,4 milijuna kuna, ističe Ronko. “U ovoj situaciji kada bi svi trebali štedjeti činjenica je da je Neferović drsko u proračun za 2015.  jasno pozicionirao tih 1,4 milijuna kuna na povećanju plaća. Kuda? Za novouposlene u javnoj ustanovi u sportu 703 tisuće kuna, u gradskoj upravi za novouposlene 569 tisuća kuna , vrtić 155 tisuća kuna i to vam je tih milijun i 400 tisuća kuna. Istovremeno, iživljavao se na srpskoj nacionalnoj manjini kojoj je financijska sredstva srezao za čak tri puta,” rekao je Ronko dodajući kako je pak u radu sportskih klubova, za redovnu djelatnost i sportske manifestacije vidljivo smanjivanje sredstava. Prema Ronkovima riječima u 2013. godini bilo je osigurano 3,9 milijuna kuna, u 2014. godini 3,4 milijuna kuna, u 2015. plan je 2,1 milijun kuna pri čemu je kako kaže, Javna ustanova u sportu “pojela” samo za plaće 882 tisuće kuna.

TEKST: Sanja Pok    FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn