UOČI DANA DRŽAVNOSTI – Županica Jozić održala prijem za predstavnike braniteljskih udruga

Datum objave: 27. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prigodi obilježavanja Dana državnosti, u Velikoj županijskoj vijećnici županica Antonija Jozić održala je prijem i radni sastanak s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Požeško-slavonske županije.

Pozdravivši nazočne hrvatske branitelje i predstavnike udruga županica je istaknula kako je ovaj prijem organiziran jer slijede obilježavanja dva značajna datuma 28. svibnja – Dan oružanih snaga RH, Dan Hrvatske vojske i Dan Hrvatske kopnene vojske te 30. svibnja – Dan državnosti.

„Dana 28. svibnja 1991. godine na stadionu NK Zagreb prvi puta su se postrojile postrojbe Hrvatske vojske i dale svoj prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu. Isto tako, 30. svibnja Dan državnosti, praznik s kojim su se svi Hrvati identificirali kroz dugi niz godina, datum kada je konstituiran prvi višestranački demokratski izabran sabor u Republici Hrvatskoj i dan kada je dr. Franjo Tuđman rekao i naznačio da je to prvi korak prema povratku hrvatskog naroda i njegove države europskoj, civilizacijskoj, političkoj, gospodarskoj i kulturnoj tradiciji.“istaknula je županica zahvalivši udrugama na svemu što čine kako bi se spominjao Domovinski rat, kako bi se govorilo o hrvatskim braniteljima, te kako dani ponosa i slave iz 90-tih godina prošloga stoljeća ne bi otišli u zaborav.

“Ovo je bila prigoda da predstavnicima braniteljskih udruga s područja cijele Požeško-slavonske županije čestitam nadolazeće praznike, a s druge strane, razgovarali smo o temama koje se tiču braniteljskih udruga, financiranja, obilježavanja važnih datuma. Uistinu mogu reći da sam ponosna na naše braniteljske udruge koje obilježavaju važne datume u našoj županiji. Prvi put ove godine imat ćemo prigodu obilježiti Dan branitelja grada Požege koji se slavi 13. lipnja. Također smo pred obljetnicom pogibije prvog hrvatskog branitelja s područja Požeško-slavonske županije, Vlade Laučana u Pakracu. Brojne su druge aktivnosti koje će biti do kraja godine, kao što je naravno u rujnu i proslava Dana branitelja Požeško-slavonske županije.“ rekla je županica dodajući kako braniteljskoj populaciji uvijek stoji na raspolaganju za sve njihove potrebe s željom da ovakvi radni sastanci postanu tradicija.

Stipan Grgić, predsjednik Zajednice udruge HVIDR-a Požeško-slavonske županije zahvalio je županici na današnjem prijemu. „Nažalost nisu bili svi predstavnici, ali ovo je jako dobra inicijativa i nadam se da će biti tradicija kako smo se i dogovorili. Malo smo razmotrili projekte koji su nam odobreni, zahvaljujući udrugama koje su aktivne. Tri godine nakon pandemije nastojimo se ponovno uključiti u život i u djelatnosti kroz naše projekte. Nadam se da ćemo sada moći promovirati našu županiju i naše krajeve sa sredstvima koja imamo, te kroz brojne akivnosti još kvalitetnije očuvati sjećanje na žrtve,”rekao je Grgić.

IZVOR: pszupanija.hr

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn