UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Predstavljeno punoljetno izdanje projekta “Svi na plesnu predstavu”

Datum objave: 15. 3. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Umjetnička organizacija “Plesna radionica Ilijane Lončar” nositelj je tradicionalnog projekta “Svi na plesnu predstavu” koji će se uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Kliker platforme održati u Požegi. U svom punoljetnom izdanju projekt donosi pet profesionalnih plesnih predstava koje će u Požegi gostovati u razdoblju od ožujka do lipnja ove godine.

Projekt “Svi na plesnu predstavu” koji obuhvaća organizaciju gostovanja profesionalnih plesnih predstava u Požegi s ciljem senzibiliziranja javnosti na ravnopravnost plesne umjetnosti kao važnog dijela hrvatske kazališne scene provodi se već 18 godina. Projekt je započeo kao ideja da se po jedna profesionalna plesna predstava dovede u sklopu Međunarodnog dana plesa i taj model funkcionirao je niz godina.No, s vremenom se pojavila potreba da i mlađa populacija, posebice školske dobi, također ima priliku pogledati plesnu predstavu pa se projekt počeo razvijati do danas kada je u 2019. planirano čak pet naslova s ukupno devet izvedbi. Predviđena gostovanja profesionalnih predstava za djecu, mlade i odrasle koja će biti realizirana u ožujku, travnju, svibnju i lipnju ove godine na konferenciji za novinare predstavila je plesna pedagoginja i voditeljica Plesne radionice Ilijana Lončar, uz napomenu kako je prva profesionalna predstava i to “Personas” Liberdancea i Zagrebačkog plesnog centra već održana u sklopu Plesokaza.

“U sklopu obilježavanja Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade 20. ožujka dolazi predstava “Esc Room” Zagrebačkog plesnog ansambla u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom. Bit će dvije izvedbe – jedna u 10,00, a jedna u 14,00 sati pri čemu se moram zahvaliti na velikom odazivu učenika požeških osnovnih škola, a posebno zadovoljstvo mi je što su se javili nastavnici škole u Okučanima koji su vidjeli objavu na društvenim mrežama i poželjeli da i njihovi učenici dođu na predstavu. Predstava je namijenjena višim razredima osnovne škole i bavi se tematikom računalnih igrica koje su prepoznate kao problem mlade generacija koja svoja najveća uzbuđenja doživljava – sjedeći ispred ekrana. U želji da suvremenu plesnu umjetnost približimo mladima projekt “Svi na plesnu predstavu” upravo kroz tu temu, blisku mladim ljudima otvara pitanja posljedica zamijene prostora igre i druženja za virtualni svijet,” najavila je Ilijana.

“U svibnju dolazi predstava Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke “Gdje su nestale čarapice”. To je doživljajno kazalište za bebe od nula do tri godine i upravo je to cilj projekta “Svi na plesnu predstavu” – obuhvatiti široku populaciju publike od nula godina nadalje. Potom nam dolazi i radionica “Contakids” koja je posljednje dvije godine realizirana u Požegi. Dolazi instruktorica, plesna pedagoginja Ana Kreitmeyer i radionica obuhvaća djecu od tri do pet godina. Radi se o metodi koja koristi fizički kontakt kroz ples I igru kako bi se produbila komunikacija između djeteta i roditelja koji zajedno sudjeluju u procesu. Projekt “Svi na plesnu predstavu” završava u lipnju s predstavom Studija za suvremeni ples “Djevojke u ljetnim haljinama volim” koja će biti izvedena u sklopu Kazališnog festivala. To je vrlo zanimljiva predstava rađena prema kultnom video spotu za pjesmu “Moja prva ljubav” grupe Haustor.” dodala  je Ilijana.

Projekt “Svi na plesnu predstavu” realiziran je uz veliku podršku Ministarstva kulture jer od ukupnog iznosa od 60 tisuća kuna, čak 40 tisuća kuna sufinancira resorno ministarstvo potvrđujući tako kako je riječ o projektu iznimne umjetničke i pedagoške vrijednosti. “Program koji sam selektirala kao samostalna umjetnica, potvrđen je od strane Ministarstva kulture i iskreno se nadam kako će požeška publika hrliti u kazalište vidjeti ovakve programe jer oni se doista ne mogu vidjeti u ovog široj regiji jedino još samo u Zagrebu,” napomenula je Ilijana.

Konferenciju za novinare završila je s dijelovima ovogodišnjih poruka za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade. Svjetsku poruku napisala je predsjednica Assiteja Yvette Hardie, a Hrvatsku poruku napisao je Srećko Šestan, ravnatelj kultnog Gradskog kazališta Zorin dom Karlovac čiji pelivani predvođeni Peđom Gvozdićem i ostatkom mlade kreativne ekipe “žare i pale” hrvatskom kazališnom scenom. Iz Šestanove poruke Ilijana je izdvojila dio koji glasi: “Kazalište može bez svega, ali ne može bez umjetnika i publike. Dovoljan je jedan umjetnik i jedan gledatelj da se stvori kazalište. Ali, ako nema gledatelja, nema ni kazališta. Stoga, draga publiko, vi ste baš taj kamen temeljac na kojem počiva kazalište. Važno je da svi uključimo I omogućimo pristup kazalištu svima od najranije dobi. Roditelji, bake, djedovi, svi članovi obitelji, prijatelji, učitelji, nastavnici i profesori povedite svoje najmlađe u kazalište. Ili bar krenite kad oni povedu vas. Čeka vas čarolija kazališta, najljepša čarolija koja postoji od kad je svijeta i vijeka”. Stoga, vidimo se u kazalištu, vidimo se na plesnim predstavama!

TEKST: Sanja Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn