UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Posebno zapaženo sudjelovanje na posebnom izdanju Šibenskog plesnog festivala

Datum objave: 23. 7. 2020. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U programu ovogodišnjeg Šibenskog plesnog festivala koji je održan 20. i 21. srpnja, posebno mjesto imala je UO Plesna radionica Ilijane Lončar. Plesna radionica požeške plesne pedagoginje prepoznatljiva po svojoj kreativnosti i izvrsnosti pedagoškog rada, u Šibeniku je predstavljena ne samo plesom i plesnom radionicom već i jedinstvenom izložbom plesne fotografije “Friends in dance and life”.

Šibenik je i ove godine u srpnju bio središte plesne umjetnosti, pa iako zbog pandemije novog korona virusa nisu nastupili plesni umjetnici iz svijeta, pozornost je poklonjena domaćoj plesnoj produkciji. Svoj obol sadržajno bogatom programu ovogodišnjeg festivala dala je Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar. Uz nastup plesačice Anamarije Jakoubek s novim solom “So close” koji je izvela na središnjem gradskom trgu Poljani, a u Gradskoj knjižnici “Juraj Šižgorić” postavljena je izložba plesne fotografije Mladena Božičkovića Friends in Dance and Life – 20 godina plesnog prijateljstva između Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar i Plesnog teatra Sjene. Dio fotografija je izložen na Poljani. Ilijana Lončar vodila je i jednu od radionica kreativnog plesa za djecu i mlade “Budi kreativan – budi svoj”.

“Ove godine sudjelovali smo u posebnom izdanju Šibenskog plesnog festivala, koji je ove godine trebao biti deseti, jubilarni. Ali zbog poznate korona krize i nemogućnosti dolaska međunarodnih gostiju, organizatorica festivala Zorana Mihelčić i Grad Šibenik te drugi partneri odlučili su održati festival, ali u posebnom, skraćenom, dvodnevnom izdanju. Ono na što su se orijentirali bili su najviše umjetnici plesači iz Hrvatske, prema preporukama Ministarstva kulture. Mi smo se po prvi puta predstavili na samom otvorenju festivala s izložbom fotografija posvećenoj 20 godina plesnog prijateljstva i obilježavanja suradnje naše radionice i Plesnog teatra Sjene. Sjene su dugogodišnji prijatelji Požeškog plesokaza, a povezani smo i autorom Mladenom Božičkovićem koji je dugi niz godina Sjene fotografirao upravo na Plesokazu. Na dar smo tako Plesnom teatru Sjene ostavili i preko 30 fotografija izrađenih za potrebe ove izložbe. Izložba je u gradskoj knjižnice i postavljeno je preko stotinu fotografija koje će posjetitelji moći vidjeti od 31. srpnja 2020,” kaže nam Ilijana Lončar.

Osim izložbe, kreativni rad UO Plesna radionica Ilijane Lončar predstavila je plesačica Anamarija Jakoubek. “Izvela je svoj novi solo “So close” koji je prošao strogu selekciju stručnog povjerenstva na Opusu, međunarodnom natjecanju mladih plesnih umjetnika u Celju, za koji se nadamo da će se održati u rujnu Ljubljani. Plesati na velikoj i novouređenoj Poljani bio je poseban ugođaj i zahvaljujemo se organizatorima i na toj prilici. Osim toga, dva dana ranije, već 18. srpnja započela sam bila s radionicom kreativnog plesa za djecu i mlade koju sam nazvala “Budi kreativan, budi svoj” i ta se radionica održavala četiri dana, na prekrasnom otvorenom prostoru. Četvrti dan bila je prezentacija rada za publiku, goste i sve je bilo doista vrlo uspješno,” priča nam Ilijana. Dodaje kako su sudjelovali i u jednoj novosti Šibenskog plesnog festivala, a riječ je o video izazovu.

“Organizatori su objavili natječaj na kojeg smo se svi koji smo željeli prijavili s video uradcima, koreografijama ili posebno rađenim uradcima za ovaj festival. Trenutno se na web stranici festivala“vrte” ti radovi i pozivam sve da pogledaju i one koji im se sviđaju lajkaju jer tako će se također birati sudionici jubilarnog, desetog festivala,” zaključila je Ilijana. Uz vrhunske plesne umjetnike iz Hrvatske ali i Slovenije, UO Plesna radionica Ilijane Lončar imala je zapaženo mjesto u programu recentnog plesnog zbivanja, promovirajući tako opet na najbolji način ne samo izvrsnost svog rada već i svoj grad Požegu.

TEKST: S. Pok       FOTO: UO PR Ilijana Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn