UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Najavljena izložba plesnih fotografija “Captured movements”

Datum objave: 29. 6. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar priprema izložbu plesnih fotografija „CAPTURED MOVEMENTS“ autora Mladena Božičkovića koji kao službeni fotograf prati djelatnost Plesne radionice punih osam godina. Izložba će s popratnim plesnim i glazbenim programom biti otvorena 1. srpnja u 20,00 sati u prostoru Gradske knjižnice Požega.

Izložba plesnih fotografija šesta je samostalna izložba koju u razdoblju od tri i pol mjeseca, u svom galerijskom prostoru ugošćuje novouređena Gradska knjižnica Požega što ukazuje koliko je važna galerijska djelatnost u knjižnici koja je uspostavljena novom zgradom ali i novim konceptom knjižnice. Uz to, riječ je o prvoj foto-izložbi koja je plesnog karaktera i koja će se izvrsno uklopiti u prostor Galerije svjetlosti, naglasila je Mirjana Franculić iz Gradske knjižnice Požega.

“Ma koliko nas ljepota pokreta, oplemenjena glazbom i predivnim koreografijama ostavlja bez daha, ona u jednom trenutku, u djeliću sekunde pred našim očima nestaje i ne možemo je više vidjeti. No, ako umjetničko oko fotografa uhvati taj trenutak, ako ga pretoči u fotografiju, onda u toj ljepoti možemo višestruko i opetovano uživati. Upravo takvu izložbu najavljujemo, izložbu fotografija zarobljenih pokreta plesačica Plesne radionice Ilijane Lončar, autora Mladena Božičkovića, ” rekla je Franculić.

O samoj izložbi, plesnom programu i umjetničkoj suradnji govorili su autor fotografija Mladen Božičković, Ilijana Lončar i glazbenik Tin Tonković koji će svojom glazbom obogatiti cijeli događaj.

Izložba “Captured movements” sadrži više od stotinu fotografija nastalih tijekom osam godina rada Mladena Božičkovića kao službenog fotografa Plesne radionice Ilijane Lončar, a već je bila predstavljena u Velikoj Gorici i Šibeniku.”Iako je bila nadograđivana kroz proteklih osam godina, ovo će biti prava požeška premijera ovako velike izložbe. Mladenova suradnja s UO Plesna radionica Ilijana Lončar do sada je rezultirala manjim izložbama koje su bile u prostoru kazališta kao popratni sadržaj naših plesnih manifestacija. Ova obnovljena knjižnica velika je blagodat i novi potencijal za sve nas koji se bavimo kulturom u Požegi.” naglasila je Ilijana Lončar.

“Plesna fotografija ima svoju specifičnost i dosljednost, pogotovo kada je riječ o dokumentarnom nizu fotografija. To nisu studijske fotografije i sve je zabilježeno u požeškom kazalištu uz vrlo složene uvjete. Potrebno je uhvatiti pokret, a pri tom ne ometati publiku u uživanju. Kroz osam godina izvrsne suradnje s UO Plesna radionica Ilijana Lončar naučio sam prepoznati i naslutiti određene pokrete, vrhunce pokreta, program koreografije jer da bi fotografirao ples na određeni način moraš i sam plesati. Kroz fotoaparat mora s prepoznati što je koreograf osmislio, što je plesač otplesao i dati svoju umjetničku notu cijelom ugođaju, “naglasio je autor Božičković.

“Drago mi je da će naši sugrađani moći uživati u jednom kulturnog događaju poput ovog. Potrudit ću se da svojim glazbenim izričajem uhvatim sve prave trenutke, baš kako je to učinjeno i na fotografijama,” naglasio je Tin Tonković koji će dati svoj umjetnički doprinos programu otvaranja izložbe.

U programu otvorenja sudjelovat će i najstariji plesači UO Plesne radionice Ilijane Lončar s tri posebno pripremljene koreografije. “Kako je glazba iznimno važna za doživljaj plesa, tako je i dobra fotografija ono što prenosi emociju koju ples i glazba u nama bude. Drago mi je što će glazba, ples i fotografija u isto vrijeme, na jednom mjestu, djelovati kao simbioza i nadograđivati se.” rekla je Ilijana.

Otvorenje izložbe održat će se 1. srpnja u 20,00 sati, a prijave za dolazak na otvorenje nisu potrebne. Izložba će biti otvorena do 1. kolovoza 2021. godine.

TEKST: Sanja Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn