UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Ilijanini plesači spremni su za prestižno natjecanje Mia Čorak Slavenska

Datum objave: 19. 11. 2018. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar sudjelovat će s četiri plesača na prestižnom 12. hrvatskom natjecanju  suvremenog plesa Mia Čorak Slavenska, koje će se održati 23.-25.studenoga 2018.u Centaru za kulturu Trešnjevka u Zagreb.

U najmlađoj A kategoriji predstavit će se Petar Galović s koreografijom “Mali violinist” i Iva Marjanović s koreografijom  “Ja plešem”. Petru je ovo drugo natjecanje, a prošle je godine prema odluci stručnog žirija odabran za nastup u Gala večeri nagrađenih plesača. Ivi će ovo biti prvo pojavljivanje na natjecanju.

U zahtjevnijoj B kategoriji (11 – 13 god) plesat će Hana Krpan koreografiju “U dahu” i Marta Matošević “Nošena vjetrom”. Osim ovih slobodnih koreografija vrijedno se pripremala i obavezna, zadana koreografija koju je kreirala nastavnica Aleida Viduka iz Umjetničke škole Silvije Hercigonje.Hani je ovo peto natjecanje u nizu, a Marti četvrto. Obje su svojim koreografijama uvijek do sada birane za nastup u Gala večeri nagrađenih plesača.Mlade požeške plesače pripremala je, koreografirala i mentorirala vrsna plesna pedagoginja Ilijana Lončar.

Natjecanje Mia Čorak Slavenska je godišnje natjecanje za plesačice i plesače suvremenog plesa koje je Hrvatska glazbena mladež pokrenula s koreografima Dinkom Bogdanićem i Desankom Virant. Svim natjecateljima dodjeljuju se priznanja, a prema uspješnosti diplome, novčane nagrade, plaćeno sudjelovanje na ljetnim radionicama te nagrade sponzora. Natjecanja, seminari, radionice te susreti mladih plesača i njihovih mentora imaju nezaobilaznu ulogu u motivaciji, navikavanju na javne nastupe i podizanju kvalitete izvedbe darovitih pojedinaca u suvremenom plesu.

Natjecanjem se želi stimulirati interes mladih ljudi za suvremeni ples – kako u smislu aktivnog i profesionalnog plesanja, tako i u smislu stvaranja educirane publike umjetničkih sadržaja. Natjecanje koje se održava svake godine, svoje ime – Mia Čorak Slavenska – dobilo je prema najslavnijoj hrvatskoj baletnoj umjetnici. Mia Čorak Slavenska, rođena u Slavonskom Brodu 20. veljače 1916. godine, posvetila je svoj život plesu i baletnoj umjetnosti. Jedna je, ne samo najveća hrvatska balerina, nego i najznačajnije ime plesnih umjetnika 20. stoljeća.

TEKST: S. P. /I.L.      FOTO: UO PR Ilijane Lončar

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn