UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Gostovanje na Festivalu malih plesnih formi u Zagrebu

Datum objave: 20. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar kao dugogodišnja članica udruge Ples i dijete,  daCi- Hrvatska , sudjeluje i ove godine na Festivalu malih plesnih formi koji će se 23.- 24.studenog 2019. održati u Centru za kulturu Travno.

Festival će okupiti 186 plesača iz 14 članica udruge koje obuhvaćaju umjetničke plesne škole i organizacije. UO Plesna radionica Ilijane Lončar predstavit će se s tri koreografije u nizu: “Nošena vjetrom”u solo izvedbi Marte Matošević, “Ritam u nama i oko nas” u izvedbi Hane Krpan, Ane Marjanović i Lore Matoš te “Get up” u izvedbi Larise Zelenbaba, Hane Prpić, Lucije Mandić, Marte Matošević, Tonke Potnik, Karle Paukner, Ivone Pavić, Sare Kusčer i Margarete Jakobović. Drugi dan festivala plesači sudjeluju na plesnim radionicama jazza, urbanog i kreativnog plesa u dvoranama Škole za suvremeni ples Ane Maletić.

Udruga Ples i dijete, daCi Hrvatska osnovana je 2006. godine kao ogranak međunarodne asocijacije Dance and the Child International (daCi) s ciljem promicanja prava svakog djeteta i mlade osobe do osamnaeste godine života na plesni odgoj, obrazovanje i stvaralački izraz pokretom i plesom bez obzira na rasnu, spolnu, vjersku, etničku, nacionalnu ili socijalnu pripadnost.

Osnivači Udruge su Škola suvremenog plesa Ane Maletić (Zagreb), Branka Petričević (Zagrebačko kazalište mladih, Zagreb) i Vesna Pintar (Poliklinika SUVAG, Zagreb). Uz svoju redovnu djelatnost Udruga organizira radionice za plesne pedagoge i djecu pod vodstvom međunarodnih i domaćih plesnih pedagoga te održava radionice kreativnog plesa po predškolskim ustanovama, dječjim domovima i općeobrazovnim ustanovama. Od 2010. godine priređuje za svoje članove daCi festival malih plesnih formi, a od 2011. organizira Festival malih plesnih formi za amaterske plesne ansamble Zagreba. Za svoju djelatnost Udruga prima potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport (kulturno-umjetnički amaterizam).

Ciljevi Udruge su omogućiti djeci i mladeži cijeloga svijeta da dožive ples kao stvaraoci, izvođači i gledaoci, zalagati se za pravo na očuvanje kulturnog nasljeđa uključivanjem svih oblika plesnog izraza te razvijanjem svijesti o njihovoj sociološkoj i kulturološkoj različitosti, poticati uvođenje plesnog odgoja u općeobrazovni sustav na državnoj razini i u lokalne programe šire društvene zajednice, omogućiti međunarodne kontakte i suradnju među članstvom, posebice na području nastavnih planova i programa te poticati i omogućiti znanstvene projekte i istraživanja u svim vidovima plesa za djecu i mladež.

TEKST: S. P.       FOTO: UO PR Ilijane Lončar

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn