UO PLESNA RADIONICA ILIJANE LONČAR – Bogat program za Svjetski dan plesa u suradnji s požeškom Knjižnicom

Datum objave: 28. 4. 2021. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – Unatoč pandemiji, UO Plesna radionica Ilijane Lončar bogatim, cjelodnevnim programom, proslavit će 29. travnja, poznat kao Svjetski dan plesa. Ove godine program je pripremljen u suradnji s Gradskom knjižnicom Požega, a detalje su najavile Ilijana Lončar i ravnateljica Knjižnice Aleksandra Šutalo.

Jedan od dugogodišnjih projekata Umjetničke organizacije Plesna radionica Ilijane Lončar upravo je obilježavanje Svjetskog dana plesa. S ovim značajnim datumom, koji se u svjetskom kalendaru plesnih zbivanja obilježava od 1982, a u nacionalnom od 1999. godine, Ilijana požešku kulturnu publiku prigodnim programima senzibilizira od 2000. godine. Prošle godine, slijedom pandemijskih okolnosti, obilježavanja uživo nije bilo i cijela plesna zajednica odradila je to na online platformama, no ove godine pripremljen je raznovrstan, sadržajan i po svemu premijeran program, najavila je Ilijana Lončar.

“Kako ples, umjetnost općenito nastoji preživjeti, ove godine program je pripremljen prema epidemiološkim mjerama, ali zamišljen je tako da ćemo koristiti vanjske gradske lokacije te prostor Knjižnice. Program ćemo započeti na prvoj lokaciji plesnim performansom UO Škvadra iz Zagreba na Trgu Sv. Trojstva. To je grupa mladih ljudi koji su nedavno završili Akademiju dramskih umjetnosti, Plesni odsjek, koji će 29. travnja u Požegi izvesti site – specific intervenciju za slučajne prolaznike pod nazivom “Ne čujem te, mrak je” prilagođenu vanjskim prostorima.” naglasila je Ilijana.

Plesači iz Zagreba desetominutne intervencije od 11, do 12,00 sati izvest će na Trgu Sv. Trojstva, u Pješačkoj zoni, na Trgu Sv. Terezije te završno u prostoru Knjižnice uz live stream na mrežnim stranicama knjižnice.

Cjelodnevno, u knjižnici Požega prikazivat će se eksperimentalni plesni film autora Nastasje Štefanić i Matije Kralja “1. disonantni komad za kameru i tijelo”.

Od 19,00 sati na YouTube kanalu Plesne radionice Ilijane Lončar bit će premijerno prikazana virtualna izložba oko 300 plesnih fotografija pod nazivom “Uhvaćeni pokreti” autora Mladena Božičkovića. Plesna radionica prilagodila se novim uvjetima rada i više smo pažnje obratiti virtualnim dijelovima programa pa tako imamo i tu prvu virtualnu izložbu koja traje oko 20 minuta. Tu su svi naši programi unazad osam godina, a naziv izložbe izvrsno opisuje izložbeni sadržaj,” pojasnila je Ilijana.

Gradska knjižnica Požega otvorila je svoja vrata plesu. Jer, nova gradska knjižnica, naglasila je ravnateljica Aleksandra Šutalo, ima namjeru okupljati i prezentirati sve vrste umjetnosti, posebice one koje proizlaze iz našeg grada.

“Gradska knjižnica Požega uvijek je bila mjesto koja okuplja umjetnike i prezentira umjetnost svih vrsta, no otvorenjem nove knjižnice i našim konkretnim proširenjem prostora te drugih kapaciteta, uspjeli smo se nametnuti kao kulturni centar grada što su pokazala i dosadašnja zbivanja. U tom prostoru plesna umjetnosti ma značajno mjesto, a s UO Plesna radionica Ilijana Lončar smo već ostvarili suradnju u našem programu Noći knjige. Tada su Ilijana i njene plesačice sudjelovale s originalnim programom, oživjevši Noć knjige u našim prostorima na vrlo poseban način,” rekla je Aleksandra.

Svjetski dan plesa obilježava se od 1982. godine, u Hrvatskoj od 1999. godine, a Požega se od samog početka, zahvaljujući Plesnoj radionici Ilijane Lončar, uključila u dugu nisku gradova koji tako podsjećaju javnost na ples kao univerzalni oblik umjetničkog izražavanja.

TEKST: Sanja Pok        FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn