UMRO ĐORĐE BALAŠEVIĆ – “Kad odem, kad zamumla vetar zimske očenaše…”

Datum objave: 19. 2. 2021. | Kategorija: Scena

Srpski mediji javljaju kako je umro poznati glazbenik  Đorđe Balašević. Čuveni kantautor preminuo je danas u 68. godini.  Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodina gdje se liječio od komplikacija covida-19, prenijela je Radio-televizija Srbije.

Đorđe Balašević rođen je 11. svibnja 1953. godine u Novom Sadu. U srednjoj školi htio je postati nogometaš, no ipak je prevladala ljubav prema glazbi.Nakon što je prekinuo studij zemljopisa, priključio se grupi “Žetva” iz Novog Sada i s njima snimio singl “U razdeljak te ljubim” koji je postao jako uspješan i prodan u čak 180.000 primjeraka. 1979. godine osvaja prvo mjesto na Splitskom festivalu s pjesmom “Panonski mornar” i tada zapravo počinje Balaševićevo razdoblje.
Sa skupinom “Rani mraz” izveo je dvije iznimno popularne pjesme “Priča o Vasi Ladačkom” i “Život je more”. 1982. godine napušta skupinu “Rani mraz” i počinje samostalnu pjevačku karijeru.

Izdao je 12 samostalnih studijskih albuma te još sedam kompilacija najvećih hitova, a obožavale su ga tisuće ljudi diljem bivše države. Uspjeh omiljenog Panonskog mornara skriva se upravo u iskrenim tekstovima prepunim emocija s kojima se mnogi mogu poistovjetiti. Bio je u sretnom braku sa suprugom Oliverom kojoj je posvetio i mnoge pjesme, a imali su troje djece: sina Aleksu te kćeri Jovanu i Jelenu.Tijekom rata na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine, javno je govorio protiv velikosrpske agresije zbog čega je bio u nemilosti tamošnjih vlasti.

“Kad odem, kad zamumla vetar zimske očenaše, i kad mrtvo lišće potera u kas, za kaznu prognaće i tamburaše zbog pogrešne pesme u pogrešan čas”

Zbogom dragi Đole…

TEKST: S. P.        FOTO:youtube

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn