UHBDR 121.BRIGADE-PUKOVNIJE NG: Dan državnosti obilježen otvorenjem novog prostora za druženja i aktivnosti

Datum objave: 31. 5. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Ovogodišnji Dan državnosti novogradiški su branitelji obilježili u novouređenom prostoru sa sjenicom i pečenjarom namijenjenima okupljanju članova svih lokalnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije Nova Gradiška Dan državnosti obilježili su svečanim otvorenjem novouređenog natkrivenog prostora u dvorištu Doma hrvatskih branitelja sa sjenicom i pečenjarom namijenjenim okupljanju i međusobnom druženju.

Uz domaćina, predsjednika Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije, Damira Matoševića i mnogobrojne članove, druženju su se pridružili i prvi čovjek Grada, gradonačelnik Vinko Grgić, župan Brodsko posavske županije Danijel Marušić, koordinator za braniteljske udruge Vlatko Greiner, ratni zapovjednik 121. brigade HV-a Josip Mikšić, županijski pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Željko Burazović, načelnik općine Cernik Vitomir Žakić te velečasni Branko Gelemanović i Marko Dušak.

“Iako je pandemija korona virusa prolongirala planirano otvorenje novouređenog prostora, Dan državnosti najbolji je dan za ovakvu svečanost, prilika za zajedničko druženje i zahvalu onima koji su dali živote za sve što danas imamo. Vodeći brigu o radu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u gradskom smo proračunu, posljednje tri godine, značajno povećali iznos sredstava – s ranijih 80 tisuća na trenutnih 150 tisuća kuna. Riječ je o sredstvima namijenjenima obilježavanju obljetnica, izdavanju knjiga, druženju, kao i aktivnostima za naše i dobro društva u cjelini. U ovaj su prostor uložena i dodatna sredstva, uz razne donacije, jer mnogo je onih koji su na različite načine pomogli, uključujući i građevinsku skupinu tvrtke Eko-Kong, koja je izvela radove”, istaknuo je tom prigodom gradonačelnik Vinko Grgić.

Zadovoljstvo novouređenim prostorom simbolično otvorenim uz Dan državnosti, kao i kontinuiranom skrbi za branitelje, iskazao je, u ime domaćina svečanosti Damir Matošević, predsjednik Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 121. brigade-pukovnije. “30. obljetnica Dana državnosti najbolja je prigoda za otvorenje prostora čije nam je uređenje omogućio Grad Nova Gradiška. Ovdje ćemo se i ubuduće okupljati, ne samo članovi naše udruge već i svih ostalih s područja Grada, kao i udruga koje djeluju i na prostoru županije. Uz pomoć Uprave šuma Nova Gradiška nabavit ćemo materijal za stolove i klupe, te tako proširiti prostor za međusobna okupljanja i druženja suboraca, čuvanje sjećanja na poginule i nestale hrvatske branitelje, promicanje vrijednosti Domovinskog rata te prije svega izgradnju zajedništva. Zadovoljstvo mi je što je Grad Nova Gradiška prepoznao rad naše udruge i što u svakom trenutku možemo računati na potporu našeg gradonačelnika kao i potporu Brodsko-posavske županije i župana Danijela Marušića, osobno.”, rekao je Damir Matošević.

“Uz gradonačelnika Grgića, zasluga za prostor u kojem smo se okupili kako bi obilježili Dan državnosti, pripada svim našim braniteljskim udrugama, jer kruna je to učinjenoga u posljednje tri godine na stvaranju Trga 121.brigade, koji želimo učiniti jednim od najljepših trgova u gradu. Uredili smo prostor, dovezli tenk, u spomen na sve poginule i najkrvaviji novogradiški ratni dan postavili spomen ploču kod Doma kulture. Kroz nekoliko mjeseci u planu je iz Doma hrvatskih branitelja izmjestiti povijesni arhiv, oslobađajući prostor za Domoljubni radio i Udrugu 121. brigade, a prostor će, što kao jedna od najstarijih udruga iz Domovinskog rata odavno zaslužuju, dobiti i veterani na čijem je čelu Jozo Bungić.”, upoznao je s daljnjim aktivnostima koordinator za braniteljske udruge Grada Nova Gradiška, Vlatko Greiner.

TEKST: S. Tarbuk      FOTO: cajtung.com

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn