UGOVORI ZA SLAVONSKE VODNOKOMUNALNE PROJEKTE – Dva milijuna kuna za sustav odvodnje u pleterničkom kraju

Datum objave: 06. 6. 2020. | Kategorija: Društvo

OSIJEK/ PLETERNICA – U Osijeku je 5. lipnja potpisano osam ugovora za vodnokomunalne projekte na području triju županija u Slavoniji. Ugovore vrijedne 38,9 milijuna kuna za projekte koji obuhvaćaju područje Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije potpisale su Hrvatske vode te vodnokomunalna poduzeća nadležna za navedena područja – Vodovod-Osijek d.o.o. Osijek iz Osijeka i Našički vodovod d.o.o. iz Našica.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković te gradonačelnici i načelnici 11 jedinica lokalne samouprave na čijim se područjima projekti provode. Sveukupna vrijednost projekata iznosi 98 milijuna kuna (bez PDV-a), a iz sredstava Hrvatskih voda za navedena je područja u 2020. godini osigurano 32,48 milijuna kuna.

Generalni direktor Hrvatskih voda mr. sc. Zoran Đuroković istaknuo je kako su uz potporu Ministarstva zaštite okoliša i energetike te Vlade RH u ovih osam projekata dodatno osigurana sredstva, unatoč koroni. “Riječ je o 35 kilometara nove vodoopskrbne mreže i 20 kilometara novih kanalizacijskih kolektora. No, to nisu jedini projekti koje će građani izravno osjetiti. U ovom trenutku imamo 1,6 milijardu kuna vrijedne projekte u provedbi u sedam aglomeracija na ovom području, i to uz potporu EU s prosječno 70 posto financiranja. Ako zbrojimo sva ulaganja, s ulaganjima u zaštitu od poplava, dolazimo do iznosa od dvije milijarde kuna“ kazao je Đuroković.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić je čestitao čelnicima općina i gradova i komunalnih tvrtki na potpisu ugovora.„U narednom razdoblju nastavljamo projekte koji su izuzetno važni za građane tih općina i gradova. Ovi projekti su samo dio napora koje posljednjih godina ulažemo u poboljšanje vodno komunalne infrastrukture u svim krajevima Hrvatske. U ovom trenutku u različitim fazama pripreme i realizacije imamo projekte u vrijednosti 24 milijarde kuna koji će biti završeni do kraja 2023. godine, što će dakako odraziti i na aktivnosti građevinskog sektora i povećanje zaposlenosti“ poručio je ministar Ćorić.

S današnjim danom osigurano je i početnih dva milijuna kuna za izgradnju sustava odvodnje Zagrađe – Bučje – Brodski Drenovac projektu izuzetno važnom za Grad Pleternicu.U govor su potpisali Krunoslav Prpić, predstavnik Tekije koja je nositelj projekta te Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda. Da je ovo velika godina svjedoči i činjenica kako je ovo drugi sustav aglomeracije koji će u skoro vrijeme biti izveden na pleterničkom području. “Kada nešto intenzivno radite 10 godina i u istoj godini potpišete ugovore za one projekta čime građanima dajemo uvjete 21. stoljeća onda ne moram pretjerano naglašavati koliko nam ovo znači u gradu i koliko smo sretni zbog toga,” naglasila je gradonačelnica Antonija Jozić

TEKST: S. P.    FOTO: pleternica.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn