UGOVORI O BESPOVRATNIM SREDSTVIMA – Pet ugovora za požeško-slavonsko područje vrijednosti gotovo 150 milijuna kuna

Datum objave: 01. 7. 2020. | Kategorija: Društvo

PLETERNICA – U Pleternici je danas održano svečano potpisivanje i uručivanje ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u organizaciji Ministarstva regionalnoga razvoja fondova Europske unije. Potpisano je pet ugovora iz Razvojnog sporazuma za područje Slavonije, Baranje i Srijema ukupne vrijednosti 148.128.885,83 kuna.

Pleternica kao jedinica lokalne samouprave koja se nalazi u top 10 gradova RH po povlačenju sredstava Europske unije odabrana je za domaćina ovog događanja na kojemu su ugovore o bespovratnim sredstvima uz ministra financija Zdravka Marića, potpisali župan Alojz Tomašević u ime Požeško-slavonske županije za projekte „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije” i „Trenkov dvorac – dokumentacija”, gradonačelnica Anamarija Blažević u ime Grada Pakraca za projekt „Svijet graševine – Spahijski podrum, Muzej bećarca, brendiranje”, gradonačelnik Vinko Kasana u ime Grada Lipika za projekt „Terme Lipik” te Josip Budimir za kutjevački projekt „Kuća graševine”. Ukupna vrijednost ugovora je 148.128.885,83 kn, a bespovratna sredstva iznose 125.288.096,50 kn. Ugovore je uručio pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška.

Prigodnim riječima nazočne je pozdravila gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić koja je naglasila kako je ponosna da je upravo Pleternica domaćin ovom događaju. ” Iznimna mi je čast da smo danas u Pleternici, malom gradu koji učinkovito koristi sredstva Europske unije, koji u ovom trenutku u provedbi ima projekte vrijedne 400 milijuna kuna, u županiji koja projekte vrijedne milijardu i 600 milijuna kuna. Nakon današnjeg dana taj iznos nam se još povećava,” rekla je Jozić.

„Projekt Slavonija, Baranja i Srijem“ pokrenut je kako bi se osiguralo 18,75 milijardi kuna iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Učinkovitost projekta potvrđuju i ovi ugovori, naglasio je ministar financija Zdravko Marić. “Ovo je lijepa brojka, gotovo 150 milijuna kuna vrijednosti projekata. Kada gledamo koji su to, i na koji način koncipirani projekti, govorimo zaista o velikoj vrijednosti Požeško-slavonske županije u svakom pogledu. Drago mi je da je došlo do ove faze kada možemo krenuti kako u pripremu dokumentacije, a u nekim od projekata i u izgradnju same te infrastrukture,” rekao je Marić.

Župan Alojz Tomašević u ime Požeško-slavonska županije potpisao je ugovore za dva projekta kojima je županija nositelj i to: „Geotermalni izvori Požeško-slavonske županije“ – okosnicu ovog projekta čini izrada Studije geotermalnog potencijala PSŽ, Studija i dokumentacija potrebna za stjecanje dozvole za istraživanje na lokalitetu Tekić, projektno-tehnička dokumentacija za Toplovod u Lipiku te Istraživačka studija termalnog izvorišta u Velikoj. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija, partneri su Grad Lipik, Općina Jakšić i Općina Velika. Ukupna vrijednost projekta je 1.8 milijuna kuna od kojih je 1.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Drugi projekt Požeško-slavonske županije je projekt pod nazivom „Trenkov dvorac – dokumentacija“. Projekt obuhvaća izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Dvorca i parka u Trenkovu. Nositelj projekta je Požeško-slavonska županija, ukupna vrijednost projekta je 4,5 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 3.8 milijuna kuna.

Gradonačelnica Pakraca Anamariju Blažević potpisala je ugovor za projekt Grada Pakraca pod nazivom Svijet graševine“ koji obuhvaća izgradnju i opremanju Spahijskog podruma u Pakracu i Muzeja bećarca u Pleternici te aktivnosti usmjerene na brendiranje i promociju Svijeta graševine. Nositelj projekta je Grad Pakrac, a partneri su Požeško-slavonska županija, Grad Pleternica, Turistička zajednica PSŽ, Muzej grada Pakraca, Gradska knjižnica Pakrac te Javna ustanova Pleternica. Ukupna vrijednost projekta je 65 milijuna kuna dok bespovratna sredstva ovog projekta iznose 55 milijuna kuna.

Gradonačelnik Lipika Vinko Kasana potpis je stavio za projekt pod nazivom: „Terme Lipik“. Ovaj projekt obuhvaća obnovu gotovo cijelog Parka u Lipiku, rekonstrukciju objekta Ville Zinke „Vila dobre vode“ u kojem će se na inovativan način interpretirati termalna baština Lipika, popraćeno modernim tehnologijama te rekonstrukciju i opremanje objekta Narodnih kupki. Nositelj projekta je Grad Lipik, partneri projekta su Toplice Lipik i Turistička zajednica Grada Lipika. Ukupna vrijednost projekta je 73 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 61 milijun kuna.

Gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir potpisao je ugovor za projekt pod nazivom: „Kuća graševine“ koji obuhvaća izradu projektne dokumentacije za izgradnju centralnog mjesta Svijeta graševine – Kuću graševine u Kutjevu koja će biti interpretacijski centar vinske tradicije i kulture. Nositelj projekta je Grad Kutjevo, partner projekta je Požeško-slavonska županija. Ukupna vrijednost projekta je 2, 9 milijuna kuna, a bespovratna sredstva iznose 2,4 milijuna kuna.

Na svečanosti potpisivanja nazočili su i ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, sborski zastupnik Franjo Lucić, gradonačelnik Požege Darko Puljašić te ostali uzvanici, a u ime svih potpisnika ugovora prigodnim riječima zahvalila je gradonačelnica Grada Pakraca Anamarija Blažević.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn