UDRUŽENE SLAVONSKE ŽUPANIJE U EU – Radni sastanak na temu početka rada zajedničkog Ureda u Bruxellesu

Datum objave: 14. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

OSIJEK – Nakon što su u prosincu prošle godine najprije potvrdili zajedničke razvojne interese, a potom, u ožujku ove godine i potpisali Ugovor kojim je definirano korištenje zajedničkog ureda u Bruxellesu, predstavnici pet slavonskih županija ovih su dana u središtu regije, Osijeku, održali radni sastanak na kojem su finalizirali detalje vezane za skorašnji početak službenog nastupa prema institucijama Europske unije.

Predstavnici Brodsko posavske, Požeško slavonske, Osječko baranjske, Vukovarsko srijemske i Virovitičko podravske županije proteklih su dana na radnom sastanku u Osijeku definirali detalje aktivnosti vezanih za implementaciju predmetnih akata i skorašnji početak rada zajedničkog ureda u Bruxellesu. Nastavak je to dobre suradnje koju pet slavonskih županija razvija proteklih godinu dana s ciljem boljeg i kvalitetnijeg pozicioniranja Hrvatske i njenog približavanja Europskoj uniji, svojevrsni nastavak projekta Slavonija, Baranja i Srijem i moguće novo poglavlje za regiju. „Priča“ o zajedničkom nastupu putem Ureda Županijske razvojne agencije Osječko baranjske županije službeno je startala u prosincu prošle godine potpisivanjem Sporazuma o suradnji , a potom, u ožujku ove godine, i Ugovora o korištenju Ureda.

Zajednički ured u Bruxellesu imat će zadatak prenositi informacije iz europske središnjice prema nama i obratno, jer, temelj za uspješnije povlačenje sredstava upravo je suradnja regija. Riječ je i o sjajnoj platformi za dodatnu edukaciju djelatnika svih pet razvojnih agencija kao i za zajednički, sinergijski nastup prema institucijama Europske unije. Kako niz projekata iz područja poljoprivrede, kontinentalnog turizma, obnovljivih izvora energije, drvnog sektora i gospodarstva nadilaze granice županija, potrebno ih je implementirati u idući višegodišnji financijski okvir Europske unije, u čemu će djelovanje zajedničkog ureda također pomoći. Riječ je o iskoraku kojim će pet županija, kako zajednički tako i individualno, imati mogućnost tražiti potencijalne partnere, sudjelovati na relevantnim događanjima, te organizirati stručne prakse i druge aktivnosti.

Detalji vezani za skorašnji početak rada ureda finalizirani su na radnom sastanku u Osijeku na kojem su Brodsko posavsku županiju predstavljali zamjenik župana Stjepan Bošnjaković i direktorica Razvojne agencije Mirela Brechelmacher.

TEKST: S. Tarbuk       FOTO: S. B.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn