UDRUGA SLIJEPIH GRADA POŽEGE I POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE – Završna konferencija projekta “Vidjeti tuđim očima”

Datum objave: 03. 4. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U prostoru Udruge slijepih Grada Požege i Požeško-slavonske županije danas je održana završna konferencija projekta “Vidjeti tuđim očima” vrijednog 497.620,00 kuna koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.- 2020.”

Cilj projekta je povećati socijalnu uključenost i unaprijediti kvalitetu života slijepim osobama putem videćeg pratitelja. “Videći pratitelj na raspolaganju je skupini od 16 odraslih slijepih osoba u dobi od 18 do 65 godina i to kao pratnja i pomoć u obavljanju različitih aktivnosti, ovisno o potrebama korisnika,” upoznao je predsjednik Udruge Josip Banović.

Ispred Grada Požege nazočne je pozdravio zamjenik gradonačelnika Ferdinand Troha. “U ime gradonačelnika Darka Puljašića i svoje osobno ime čestitam vam na ovom projektu koji jasno svjedoči da su članovi ove udruge vrlo aktivni te da pokušavaju i uspijevaju podići standarde svog djelovanja i kvalitetu života svojim članovima. Grad Požega će u okviru svojih mogućnosti i u okviru vaših potreba i dalje podupirati sve slične aktivnosti,” rekao je zamjenik gradonačelnika.

O vrijednosti i značenju projekta za sve članove govorio je dopredsjednik Udruge Goran Grgić : “Zahvalan sam što smo u Europskoj uniji te kroz ovakve projekte možemo zaživjeti kvalitetnijim životom s učinkovitim rješenjima za svakodnevne probleme koje imaju slijepe osobe. Vidjevši pratitelj koji dođe po nas i odveze nas na željeno mjesto za nas predstavlja pravo oslobođenje, a mogu reći kako su oni i naši prijatelji, nerijetko i psiholozi. Dobili smo vrlo kvalitetne ljude kao “oči” i život nam je uvelike olakšan. Nadam se da će ovaj projekt imati i svoj nastavak,” rekao je Grgić.

S projektom i uslugama videćeg pratitelja zadovoljna je i Ivka Šimunović. “Zahvalila bih u ime svih mojih prijatelja i svoje ime. Hvala svim ljudima koji su se potrudili kako bi mi imali takve osobe koje nam puno pomažu. Sjećam se dana kada sam sama hodala pet – šest kilometara kako bi po gradu obavila sve nužne poslove, a sada je to potpuno drugačije. Nadamo se kako će tako biti i dalje,” rekla je Ivka.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.” a prijavljen je u sklopu Otvorenog poziva na dostavu projektnih prijedloga “Razvoj usluga osobne asistencije za odrasle osobe s invaliditetom”.

TEKST: S. Pok       FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn