UDRUGA POZITIVA – Novogradiške “Pozitivke” za pozitivne osjećaje tijekom pandemije

Datum objave: 24. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – Nastojeći skrenuti pozornost javnosti na važnost mentalnog zdravlja za ukupnu kvalitetu života i ne zaboraviti na brojne druge bolesti koje, tijekom pandemije, nisu nestale, članovi Udruge POZITIVA mjesec ožujak su iskoristili za pokretanje niza korisnih i itekako potrebnih projekata i aktivnosti. U partnerstvu s Općom bolnicom, uz potporu Grada, ovih je dana “startao” projekt “Novogradiški program psihosocijalne podrške oboljelima od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji“, a srednjoškolcima su, sve do lipnja, na dispoziciji kroz projekt “Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone”.

Iza njih je već čitavo desetljeće vrijednog rada na promociji kvalitete života i mentalnog zdravlja, 18 velikih projekata sa 95 projektnih aktivnosti i nebrojne edukacije, seminari, radionice i debate. Oni su Pozitiva, udruga nastala kao rezultat potrebe lokalnih stručnjaka da prošire krug svog djelovanja iz pedagoške, psihološke, liječničke i struke socijalnog rada, ekipa koja s puno entuzijazma i stručnosti prepoznaje probleme i nudi rješenja. Potvrđuju to i aktualni projekti čiji je cilj osvijestiti važnost mentalnog zdravlja, istog onog koje je, tijekom pandemije, silom prilika, “palo u drugi plan”, ali i podsjetiti kako s korona virusom brojne druge ozbiljnije bolesti nisu nestale.

S tim na umu, jake ženske snage Pozitive – Ivana Tomić-Pavlović, prof. psihologije, Ljiljana Lukačević, mr.spec. kliničke psihologije, Matija Bartolović, dr.med.spec. psihijatrije, Iva Lukačević Lovrenčić, dr.med., Ksenija Ivošević, dipl. ing prehrambene tehnologije i Darija Marić, dipl. soc. radnica – ovih su dana, u partnerstvu s Općom bolnicom Nova Gradiška, uz potporu Grada i brojnih volontera, pokrenule projekt “Novogradiški program psihosocijalne podrške oboljelima od malignih bolesti i članovima njihovih obitelji“.

Uz info letke dostupne svim posjetiteljima bolnice, projekt će ponuditi psihoonkološka savjetovanja, edukacije, fokus grupe, tribine, psihološke radionice za članove obitelji/njegovatelje osoba s malignim oboljenjem, kao i okrugli stol na temu „Zajednica koja brine o svojim sugrađanima oboljelima od malignih bolesti“.

Uz ovaj, usko specijalizirani projekt, Pozitivke su sve do lipnja, svojom stručnošću, na dispoziciji i novogradiškim srednjoškolcima kroz projekt “Zdravlje i sigurnost mladih u doba korone”. Uz pripremljene edukativne materijale za roditelje, razrednike i nastavnike, projektom je do sada, s učenicima Inudstrijsko-obrtničke škole, realizirana radionica pod nazivom „Kako si danas?“ čiji je cilj bio prepoznati osjećaje prema izrazu lica (s maskom i bez nje), verbalizirati ih, te osmisliti pozitivne aktivnosti za „osjećati se bolje“, te „Dan otvorenih vrata za probleme i strahove“.

TEKST: S. Tarbuk        FOTO: facebook.com/pozitivang

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn