UDRUGA “MATKO PEIĆ” – Obilježen Dan rođenja Matka Peića

Datum objave: 10. 2. 2022. | Kategorija: Kultura

POŽEGA -Kao i prethodnih godina Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije „Matko Peić“ pripremila je program obilježavanja dana rođenja proslavljenog Požežanina čije ime nosi. Povodom 99. obljetnice rođenja danas je položen vijenac ispred njegove biste u Požegi,

Hrvatski slikar, književnik i povjesničar umjetnosti Matko Peić rođen je u Požegi 10. veljače 1923 godine. Udruga zavičajnih pisaca i slikara Požeško-slavonske županije koja nosi njegovo ime, organizirala je prigodni program. U znak sjećanja i zahvalnosti održano je simbolično okupljanje na Trgu Matka Peića, uz bistu koja je rad akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a kojoj je ovaj znameniti Požežanin bio profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Cvijeće su položili i zapalili svijeće članovi udruge, učenici požeških osnovnih škola i gradonačelnik dr .sc. Željko Glavić.

Predsjednica Udruge Rajka Radoš podsjetila je na doprinos koji njeni članovi daju u kulturnim aktivnostima grada, organizirajući brojne izložbe i pjesničke večeri, izdavanje zbirki radova, sudjelovanje na likovnim kolonijama i dr. Zahvalila je svima koji u tome sudjeluju i pozvala na buduće događaje, a Ivan Abibović je govorio o značaju Matka Peića, ali i drugih znamenitih Požežanki i Požežana.

Značaj Matka Peića za kulturni identitet grada naglasio je i požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić. “Požega je kroz svoju dugu povijest uvijek bila kulturno središte ovih krajeva i prostora.kroz tu svoju dugu povijest iznjedrila je brojne, velike umjetnike književnike, slikare, pjesnike, puno znamenitih ljudi koji će trajno ostati upisani u povijest Požege. Jedna od njih je i Matko Peić, slikar i književnik čiju 99. obljetnicu rođenja danas obilježavamo.”

“U jednom velikom čovjeku, pogodile su se dvije umjetničke duše – jedna slikarska, jedna pjesnička – i taj spoj je rezultirao brojnim slikama ali i književnim djelima, putopisima koji su na osobit način opisali ne samo Požegu i Požeštinu nego i mnoge krajeve Hrvatske. Zato se zahvaljujem Udruzi Matko Peić što nas okuplja na dan njegova rođenja te tako pomaže da se sjećanje na Matka Peića ne samo održi već i prenese na mlade generacije,” rekao je gradonačelnik.

TEKST: S. Pok           FOTO: S. Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn