UDRUGA “MALI PRINC” POŽEGA – Uskoro otvorenje prostorija udruge i početak projekta “Jednaki u različitosti”

Datum objave: 25. 9. 2021. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Udruga roditelja, djece i osoba s poteškoćama iz šireg autističnog spektra “Mali princ” 2. listopada službeno će otvoriti svoje prostorije te označiti početak projekta “Jednaki u različitosti”. Riječ je o projektu u koji su se uključili i prijatelji udruge Zvonko Pedić, Mateo Bičanić, Roko Jardas i Leonardo Matijević koji će od 2. do 10. listopada na biciklima prijeći više od 1.000 kilometara kako bi senzibilizirali javnost i prikupili sredstva za rad udruge.

Kako bi osvijestili društvo u kojemu živimo da i djeca s poteškoćama imaju pravo na jednake mogućnosti kao i djeca redovitog razvoja, četvorica prijatelja Udruge Mali princ – Zvonko Pedić, Mateo Bičanić,Roko Jardas i Leonardo Matijević u periodu od 2.10. do 10.10. 2021.g. uputit će se na turneju biciklima po Hrvatskoj i BIH te pod sloganom „Jednaki u različitosti“. U navedenom periodu dečki će preći više od 1.000 km i obići nekoliko gradova od kojih su: Banja Luka, Kupres, Međugorje, Split, Zadar, Gospić i dr., a cijelo putovanje moći će se pratiti na facebook stranicama udruge „Mali princ“.

Bicikliste humanitarce članovi udruge ispratit će na turneju dana 2. listopada u 11,00 sati upravo iz prostorija koje će tada i službeno otvoriti. Cilj projekta “Jednaki u različitosti” je prikupiti sredstva za opremanje “senzorne sobe”.

„Senzorna soba“ je interaktivna soba opremljena odgovarajućom opremom koja potpomaže stimulaciju osjeta sluha, vida, dodira, mirisa, okusa, propriocepcije i vestibularnog osjetila. To je mjesto gdje osobe s poremećajem autističnog spektra mogu istražiti i razvijati svoje senzorne vještine, relaksirati se i osloboditi napetosti, smanjiti svoju hipersenzitivnost ili hiposenzitivnosti. Opremu kontrolira terapeut tako što dozira stimulanse za svaki osjet prilagođavajući ih individualnim potrebama svakog djeteta.

“Naša Udruga od početka godine prikuplja sredstava u obliku donacija kako bi u svojim prostorijama opremila upravo jednu takvu sobu za potrebe naših malih prinčeva i princeza. Opremanjem „senzorne sobe“ želimo stvoriti ugodnu, poticajnu okolinu koja dijete poziva na aktivnosti i koja ga uči redu i dobrim životnim navikama. U takvom okruženju, osmišljenom za poticanje samostalnosti, samoučenja i samoodgoja, uz osobu primjerenu za takav rad, dijete ima priliku odrastati slijedeći svoj prirodni tijek razvoja, ima priliku biti priznato od okoline, pohvaljeno i voljeno. Dijete se u takvoj okolini osjeća potpuno sigurno, poticajno i spremno za daljnje učenje i ostvarenje svog cjelokupnog razvoja kako bi postalo kompetentna osoba,” pojasnila je predsjednica udruge Danijela Franjetić Medilović. Senzornu sobu uređuju na adresi u Požegi, Hrvatskih branitelja 18a u sklopu objekta koji je u vlasništvu Udruge roditelja djece i osoba sa poteškoćama u razvoju „MI“ i koja im je ustupila dio svojih praznih prostorija na korištenje bez naknade.

Udrugu Mali princ osnovala ju je skupina roditelja iz Požeško-slavonske županije a nastala je kao odgovor na brojne poteškoće s kojima se roditelji i njihova djeca svakodnevno susreću, kao što su nedovoljna stručna pomoć i podrška – usluge logopeda, edukacijskog rehabilitatora, fizioterapeuta i psihologa postoje samo pri OŽB Požega a termini se svode na maksimalno 1 puta tjedno i rjeđe u trajanju od 30 min što je nedovoljno. Privatni kabineti koji bi pružali usluge stručnjaka – ne postoje. Zbog navedenog roditelji su prisiljeni voziti djecu u druge gradove i županije (Os, SB) kako bi dobili adekvatnu pomoć i podršku a što je, osim što predstavlja popriličan financijski trošak za roditelje i poprilično daleko. Voziti dijete iz Požege dva do tri puta tjedno u Osijek ili Slavonski Brod na terapije po svim vremenskim uvjetima je zaista iscrpljujuće ne samo za roditelje nego i za njihovo dijete.Ne postoje programi podrške, usluge dnevnog boravka, a prisutne su poteškoće prilikom uključivanja djece s poremećajem iz autističnog spektra u odgojno-obrazovni sustav te u društveni život zajednice.

“Vrlo nam je važno senziblizirati, osvijestiti i educirati širu javnost kako bi svako dijete, pa i ono s autizmom, imalo priliku biti ravnopravnim članom zajednice u kojoj živi.Često se može čuti u našem društvu da se roditelji i djeca s poteškoćama u razvoju nazivaju jadnim, mi smo sve samo nismo jadni. Naši su životi dinamičniji, iskustveno bogatiji, emocionalno izražajniji.Ono što istinski trebamo je podrška i vjetar u leđa u borbi za bolje uvjete za našu djecu. Sustav nas ne prepoznaje ili ne prepoznaje u dovoljnoj mjeri. Informirajte se, pročitajte objavu koju podijelimo na našim stranicama, dajte svoj doprinos u mjeri kojoj smatrate da treba, dopustite vašoj djeci da se igraju sa našom djecom (autizam nije zarazan) – samo nas ne ignorirajte. U manjini smo i ne čujemo se i ne vidimo dovoljno a naša djeca naši veliki borci zaslužuju svoje mjesto pod suncem,” poručili su iz udruge Mali princ.

TEKST: S. P./ Mali princ              FOTO: Udruga Mali princ

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn