UDRUGA GLAS PODUZETNIKA – Mjere i reforme za Hrvatsku 2.0

Datum objave: 18. 4. 2020. | Kategorija: Gospodarstvo

ZAGREB/ POŽEGA – “U tisućama stabala (Vladinih Mjera, provedbi istih, sasvim nepotrebnog sindikalnog kakofoničnog nastupa, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata), ne vidimo šumu!” naglašava predsjednik  Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas u svojoj najnovijoj objavi na Facebooku u kojoj nudi četiri osnovna postulata za temeljne promijene gospodarskog sustava.

Hrvoje Bujas poduzetnik je već 15 godina, no njegovo je javno djelovanje postalo istaknutije nakon samo jedne objave na Facebooku. U njoj je izrazio nezadovoljstvo prvim paketom mjera Vlade Republike Hrvatske za očuvanje gospodarstva. U samo dvadeset dana od objave, Bujas je postao jednim od predvodnika borbe za spas poduzetnika u kriznom vremenu zbog koronavirusa, a s još nekoliko osnivača pokrenuo je Udrugu Glas poduzetnika koja trenutno ima skoro 50 tisuća članova i podršku više od 8 tisuća tvrtki. Bujas se ponovo obratio objavom Predsjedniku Vlade RH i svim Ministrima, ali i svim političarima s kako ističe “4 osnovna postulata na kojima bi već od 1. lipnja trebali početi graditi hrvatsko društvo”, a u kojima traži vitalne promjene cijelog sustava:

Poštovani g.Andrej Plenković svi Ministri Vlada Republike Hrvatske, ali i svi naši političari!
Dozvolite mi da Vam svima, a ispred poduzetnika i obrtnika skrenem pozornost na 4 osnovna postulata na kojima bi trebali vec od 01.06.2020. početi graditi hrvatsko društvo, i doista biti nositelji zajedno sa svima nama jednog novog starta / #ReStarta, onoga kojeg smo mi u Udruga Glas poduzetnika –mjere i reforme za Hrvatsku 2.0!

4 POSTULATA:
1) Država ne smije poreznom i zakonodavnom i drugim politikama poticati nerad ili manji rad, tj. MORA poticati rad, povecavanje prometa, povecavanje dobiti, povecavanje plaća itd. #MoreBusiness ili #VišeRada
2) Država nema što tražiti od nas poduzetnika papir koji nam je sama dala! Digitalizirajte sustav, sada, do kraja! #Digitalizacija
3) Država ne mora dati NIŠTA nama poduzetnicima, ali MORA uzimati MANJE, jer mi najbolje znamo sto i kako investirati i kako “oploditi” onaj novac koji smo i sami zaradili! #ManjiPorezi
4) Država se naplaćuje – zadnja! Zašto tražimo da npr. plaćanje PDV-a državi bude po naplati fakture, trajna, a ne privremena Mjera? Pa zato jer će u tom slučaju profunkcionirati Pravosudje, država će sve napraviti da doista profunkcionira, da bude efikasno (što sad nije), kako bi se i sama što prije naplatila! Trebamo efikasno Pravosudje – ODMAH! #VišePravde
Zato smatramo da je iznimno bitno sad promišljati Hrvatsku za 2021 i 2022 godinu, sa startom od 01.06.2020., relaksacijom mjera, otvaranjem naših poslova i tržišta, jer mi poduzetnici nismo socijalna kategorija i nama ne treba socijalna pomoć.
Ali nam treba:
– porezna reforma, sa ukidanjem progresivnog oporezivanja rada, gdje ispada da se kaznjava svakoga tko zaraduje vise, te te ga se ili demotivira, a demotivira se i poslodavca da plati više zbog extra nameta – Predlažemo FLAT RATE porez od 20%, iz minimalni cenzus (neoporezivi dio) od 5000 kn!
– podignite nivo ulaska u sustav PDV na 1 000 000 kn
– neoporezujte dobit koje se reinvestira natrag u tvrtku!
– potičite uzimanje računu i izdavanje istog, vratite čitav niz poreznih olakšica koje ima cijeli zapadni svijet, npr. odlazak u zubara, čuvanje djece u vrtićima, i sl. te se time borite i protiv ogromne opasnosti koja slijedi – sive ekonomije.
– ukinite SVE parafiskalne namete
– reorganizirajte Javnu Upravu i Samoupravu / ista MORA biti efikasan Javni servis.

Sad je vrijeme! Bilo je zapravo…JUČER!
U tisućama stabala (Vladinih Mjera,provedbi istih, sasvim nepotrebnog sindikalnog kakofoničnog nastupa, kojekakvih ideja sa svih strana i koncepata), ne vidimo šumu! Ne vidimo ključni problem koji se upravo sad događa. Od nas Poduzetnika se stvara socijalna kategorija, a mi to nismo – naš zadatak je podizanje konkurentnosti, ostvarivanje profita na tržištu, povećavanje zaposlenosti, punjenje proračuna kako bismo imali efikasan Javni servis, te stvaranje novih vrijednosti…to smo mi, to su poduzetnici, a na nama je prilagoditi se i postojećim i sutrašnjim tržišnim uvjetima!  Nakon svake krize, pa tako i nakon one 2008 g. birokracije se znatno, skoro duplo povećala, kao i sami troškovi države, ovaj put se to NE SMIJE dogoditi.

Gospodine Plenkoviću, poslali smo vam dopis gdje tražimo sastanak, tražimo ga što prije, što hitnije, jer vrijeme nam leti, naš Glas se mora čuti, ovaj put se neće ključne teme dogovarati bez nas, a povjerenje u kojekakve HGK, HOK i slične niti imamo, niti ga zaslužuju.
A sve vas iz ove Grupe koji se niste do sada učlanili, pozivam – učlanite se u UGP, budimo brojni, budimo složni ➡️ glaspoduzetnika.hr/dokumenti/uclani-se
Hrvoje Bujas
Predsjednik Udruge Glas Poduzetnika

TEKST: S. P./ H. B.   FOTO:Glas poduzetnika/poslovni.hr

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn