U VIROVITICI – Sastanak Vlade RH sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina

Datum objave: 19. 12. 2023. | Kategorija: Društvo

VIROVITICA – Uz Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijskoj potpori jedinicama područne (regionalne) samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja kao i o industrijskoj tranziciji Hrvatske u kontekstu jačanja regionalnog gospodarstva, bila je to prilika i za razgovor o decentralizaciji pri upravljanju državnom imovinom, ulaganjima i reformi u školstvu. 

U Virovitici je 19. prosinca održan sastanak Vlade RH sa županima i predstavnicima Udruge gradova te Hrvatske zajednice općina.Uz Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske, financijskoj potpori jedinicama područne (regionalne) samouprave za podizanje kvalitete obrazovanja kao i o industrijskoj tranziciji Hrvatske u kontekstu jačanja regionalnog gospodarstva, bila je to prilika i za razgovor o decentralizaciji pri upravljanju državnom imovinom, ulaganjima i reformi u školstvu.

Premijer Andrej Plenković podsjetio je da se inflacija smanjuje, a udio javnog duga BDP-a iznosi 60,7 posto te dodao kako postoji visok stupanj povjerenja u državne financije i to na temelju ulaganja građana u državne obveznice i mogućnost da građani, po prvi puta, ulažu i u trezorske zapise. Premijer je, osim toga, rekao i kako je stopa zaposlenosti porasla sa 63 na 71 posto, a mirovine su povećane za 192 eura, dok su ovogodišnji pokazatelji u turizmu, odnosno, prihod od stranih turista koji je prešao 400 milijuna eura, izjednačeni s onima iz rekordne 2019. godine.

Plenković se osvrnuo i na problem afričke svinjske kuge, rekavši kako smo prije bolesti  brojali 800 tisuća svinja, a tijekom krize je uginulo ili eutanazirano njih 36 tisuća.Nakon što se bolest smirila, Hrvatska je ušla u novi režim koji omogućava svinjokolju u kriznim područjima, a vlasnicima svinja dano je 30 milijuna eura pomoći.

Ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da je za industrijsku tranziciju i jačanje regionalnog razvoja osigurano 536 milijuna eura, za strateška partnerstva i inovacije ići će 320 milijuna, rast i razvoj inovativnih start-upova 90 milijuna, inovacijske klastere 10 milijuna, razvoj pametnih vještina 15 milijuna, a projekte jačanja regionalnog eko sustava za poduzetnike 96 milijuna eura. Uz brojne kolege, čelne ljude jedinica lokalne i regionalne samouprave, sastanku je, u svojstvu predsjednika Hrvatske zajednice županija te u ime Brodsko-posavske županije, nazočio i župan Danijel Marušić.

TEKST: S. Tarbuk                   FOTO: BPŽ

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn