U SPOMEN NA PAKRAČANINA MAESTRA MILANA HORVATA: Otkrivanje spomen – ploče u čast velikog dirigenta i glazbenika

Datum objave: 22. 1. 2020. | Kategorija: Kultura

PAKRAC – Grad Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac inicirali su i organizirali postavljanje spomen – ploče u čast maestra Milana Horvata, jednog od najistaknutijih hrvatskih glazbenika koji 60 godina radio je kao dirigent Zagrebačke filharmonije. Spomen – ploča na njegovoj rodnoj kući u Pakracu, u Ulici braće Radića bit će otkrivena u ponedjeljak 27.1. u 15:30 sati, a potom će u 17 sati u Osnovnoj glazbenoj školi Pakrac koncert održati Kvartet trombona Zagrebačke filharmonije i učenici OGŠ Pakrac.

Maestro Milan Horvat bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, 60 godina radio je kao dirigent Zagrebačke filharmonije, a osim glazbene karijere u Hrvatskoj, ostvario je i zapaženu karijeru u inozemstvu. Radio je kao dirigent Irskog radija u Dublinu, Simfonijskog orkestra Austrijskog radija u Beču, bio je profesor dirigiranja u Visokoj glazbenoj školi u Grazu i počasni dirigent Komornog orkestra Lausanne, te stalni gost dirigent i počasni član Slovenske filharmonije. Njemu u čast će u Pakracu 27. siječnja, u njegovoj rodnoj kući u Ulici braće Radića na kućnom broju 6, biti otkrivena spomen – ploča.

Maestro Horvat rođen je u Pakracu 28. srpnja 1919. godine, a preminuo u Innsbrucku 1. siječnja 2014. godine. Tijekom svoje bogate glazbene karijere dobio je i brojne međunarodne i domaće nagrade; nagradu „Milka Trnina“ 1958., nagradu „Vladimir Nazor“ 1961., nagradu Grada Zagreba 1999., te diskografsku nagradu Porin za životno djelo 2005. godine.

Grad Pakrac i Osnovna glazbena škola Pakrac, koji su inicirali i organizirali postavljanje ove spomen – ploče, ističu da su ponosni na činjenicu da glazbenik ovakvog profila rođen baš u Pakracu, pa mu na ovaj simboličan način žele odati počast i zahvaliti na doprinosu i naslijeđu koje je ostavio hrvatskoj glazbi i Pakracu, kao rodnom gradu.Svečano otkrivanje spomen – ploča najavljeno je za 15:30 sati, a otkriti će ju maestrova supruga gospođa Nevenka Horvat i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca, u pratnji Mirka Bocha, ravnatelja Zagrebačke filharmonije.

Nakon otkrivanja spomen – ploče, u koncertnoj dvorani Osnovne glazbene škole Pakrac s početkom u 17 sati koncert će održati Kvarteta trombona Zagrebačke filharmonije i učenici OGŠ Pakrac.

TEKST: S.P.       FOTO: Grad Pakrac

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn