U SKLOPU REKONSTRUKCIJE – Uklonjena stabla u Ulici dr. Franje Tuđmana

Datum objave: 24. 3. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu rekonstrukcije Ulice dr. Franje Tuđmana do raskrižja s Vukovarskom ulicom uklonjena su postojeća stabla (sveukupno 13 komada), koja će se zamijeniti s novim sadnicama brijesta. Ukupna količina koja se planira posaditi je najmanje 15 sadnica, poručili su iz Grada Požege.

U tijeku je rekonstrukcija dijela Ulice dr. Franje Tuđmana, od raskrižja s Ulicom Stjepana Radića do raskrižja s Vukovarskom ulicom. Prilikom izvođenja građevinskih radova uočena su oštećenja postojećih stabala čiji je korijenov sustav stvarao i problem pri daljnjem izvođenju radova, navode iz Grada Požege. Kako bi se radovi kvalitetno mogli odvijati i završiti, izvršeno je uklanjanje svih postojećih stabala (sveukupno 13 komada), a bit će obavljena zamjena supstrata te će se u kratkom vremenskom roku zamijeniti sa novim sadnicama brijesta. Ukupna količina koja se planira posaditi je najmanje 15 sadnica.


Sadnice su kultivari iz porodioce „Ulmus – Brijest“ odn „Ulmus Lobel“. Ulmus lobel je vrsta prilagođena upotrebi u gradskim sredinama, s visokom otpornošću na klimatske faktore (mraz, vjetar) te otporna na poznatog uzročnika sušenja „Holandska bolest Brijesta“. U stadiju fiziološke zrelosti i pravilnim postupcima njege stalo može doseći visinu 15 tak metara uz promjer krošnje od 5 m.

TEKST: S. P.            FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn