U SKLOPU PROJEKTA ZNANJEM DO ZAPOSLENJA – Potpisani ugovori s učilištima za prekvalifikaciju nezaposlenih osoba

Datum objave: 10. 5. 2019. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević potpisao je danas ugovore sa učilištima koja će izvoditi edukacije u sklopu projekta Znanjem do zaposlenja. Ugovore su potpisali  predstavnici Učilišta Link, Učilišta Maestro te POU Zagreb, a  ukupna  vrijednost projekta kojeg financira Europska unija je 1.051.889.86 kuna.

Nositelj projekta “Znanjem do zaposlenja” je Požeško-slavonska županija, a partneri su Centri za socijalnu skrb u Pakracu i Požegi. Projekt financira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, a ciljevi projekta su omogućiti zapošljivost i uključivanje u zajednicu dugotrajno nezaposlenih osoba osnaživanjem njihovih radnih i osobnih vještina te osnaživanje stručnih kompetencija onih koji rade s pripadnicima marginaliziranih skupina, a posebno s korisnicima minimalno zajamčene naknade. Projekt se provodi od rujna 2018 do svibnja 2020 godine.

“Ovi ugovori vezani su uz mogućnosti prekvalifikacija za nezaposlene osobe. Cijeli taj projekt je vrijednost 350 tisuća kuna, a riječ je o prekvalifikacijama u zvanja njegovateljice, knjigovođe te informatičko opismenjavanje, a realizirat ćemo još i projekte koji donose mogućnost prekvalifikacije za zvanja kozmetičar/kozmetičarka te za upravljanje građevinskim strojevima pri čemu je upravo za ovo posljednje velika potreba na tržištu rada. Za sada je prijavljeno 30 osoba a pozivam naše sugrađane koji imaju preduvjete za sudjelovanje da se prijave te ostvare zaposlenje kroz nova zanimanja. Nudimo mogućnost osposobljavanja, certificiranje i financiranje,” naglasio je župan Alojz Tomašević.

Kako je obrazovanje i to za deficitarna zanimanja jedan od ključnih elemenata za gospodarski razvoj, uz stipendiranje studenata, u planu je i dodatna potpora srednjoškolskom obrazovanju, i to za poljoprivredna zanimanja, najavio je ovom prilikom župan Tomašević. “Bliži se vrijeme priprema za nove upise u srednje škole kojima je Županija osnivač. Na temelju naših programa i razvojnih planova, a posebice jer je naša Poljoprivredna škola dobila i status Centra kompetentnosti pripremamo u rebalansu proračuna financiranje upisa u prve razrede u Poljoprivrednu školu, za sva zanimanja i to s iznosom stipendije od 500 kuna po učeniku. S vjerom, naravno da ćemo uspjeti popuniti sva mjesta koja imamo u Poljoprivrednoj školi, a vezano i uz činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede već podupire studente za poljoprivredna zanimanja za područje pet slavonskih županija. Obrtnička škola već ima sufinanciranje koje učenici mogu ostvariti preko određenih ministarstva, no Poljoprivredna škola nije imala tu mogućnost i nadamo se da će ovo biti snažan poticaj mladima,” rekao je župan.

TEKST: S. Pok         FOTO: S. Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn