U SKLOPU PROJEKTA RCK PANONIKA – Studijsko putovanje u Nizozemsku

Datum objave: 11. 5. 2023. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – U sklopu provedbe projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika Poljoprivredno prehrambene škole Požega, predstavnici županije te predstavnici partnera u projektu otputovali su na studijsko putovanje u Nizozemsku.

U sklopu provedbe projekta Uspostava Regionalnog centra kompetentnosti Panonika Poljoprivredno prehrambene škole Požega, kojemu je za cilj povećanje relevantnosti strukovnog obrazovanja kroz poboljšanje uvjeta za stjecanje praktičnih vještina, s ciljem postizanja veće zapošljivosti učenika srednjeg strukovnog obrazovanja u sektoru poljoprivrede, županica Antonija Jozić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić te pročelnica UO za obrazovanje, kulturu i sport Požeško-slavonske županije Sunčica Bajić, zajedno sa ravnateljicom i predstavnicima Poljoprivredo prehrambene škole Požega te predstavnicima Prirodoslovne škole Karlovac i Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače otputovali su na studijsko putovanje u Nizozemsku na kojemu sudjeluju u brojnim edukacijama i izložbama.

U mjestu Aalsmeer delegacija Županije posjetila je prostore nizozemskog konglomerata cvjećara – Royal FloraHolland koji brine o održivom uzgoju cvijeća i njegovom plasmanu na međunarodno tržište, kao i najveću svjetsku aukciju svježeg cvijeća. Ovaj konglomerat ima 3800 članova, 5300 dobavljača, 2400 kupaca te 2700 zaposlenih. Ovdje se godišnje proda 3,3 milijarde ruža, 1,8 milijardi tulipana, 1,3 milijardi krizantema, a dnevno se proizvede čak 46 milijuna raznog cvijeća. Godišnji promet ovog konglomerata je 5,6 milijardi eura.

Posjetili su i jug Nizozemske, mjesto Honselersdijk u okolici Rotterdama, gdje se nalazi najveća europska luka te informacijsko-edukacijski centar Tomatoworld koji promiče Nizozemsku kulturu uzgoja hrane u staklenicima na održiv način i time nesumnjivo značajno pridonosi svjetskom izazovu proizvodnje hrane.
U sklopu studijskog putovanja još će obići i najmlađi Nizozemski grad Almera poznat po aktivnoj implementaciji projekta Growing Green Cities, predstavljenog upravo tijekom izložbe Floriade Expo 2022., a koji omogućuje naseljavanje na području Oosterwolda, ali pod uvjetom da vlasnik čak 60% svog zemljišta koristi za organski uzgoj hrane, odnosno održiv način proizvodnje energije. Cilj cijelog projekta je smoodrživost cijelog područja, kao inicijalni primjer za globalnu samoodrživost.

IZVOR: PSŽ

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn