U PRIGODI 125. GODIŠNJICE ROĐENJA JOSIPA ANDRIĆA -„Pod požeškim brdima“: izložba, koncert i predavanje

Datum objave: 21. 11. 2019. | Kategorija: Kultura

POŽEGA – U čast 125. obljetnice rođenja skladatelja Josipa Andrića Glazbena škola Požega i Gradski muzej Požega priređuju prigodnu izložbu, koncert i predavanje koje je danas najavljeno na konferenciji za novinare u Glazbenoj školi.

„Pod požeškim brdima“ – naslov je prve skladbe Josipa Andrića iz 1909. godine, hrvatskog skladatelja, folkloriste, sakupljača narodnog blaga i muzikologa, čiju će 125. godišnjicu rođenja Požega obilježiti izložbom, koncertom i predavanjem. Idućeg tjedna pod tim naslovom ove događaje najavili su Mirela Pavičić Hein, ravnateljica Gradskog muzeja koji priprema izložbu, Alen Kovačević, ravnatelj Glazbene škole koja organizira veliki koncert i Maja Žebčević Matić, viša kustosica, koja priprema predavanje o Josipu Andriću i njegovoj povezanosti s Požegom.

Realizacijom programa „Pod požeškim brdima“ s tri događaja Gradski muzej Požega i Glazbena škola Požega žele ukazati na život i djelovanje Josipa Andrića u Požegi, u kojoj je on proveo samo osam godina svog života, ali vrlo značajnih godina, skladajući svoje prve pjesme kojima je opjevao Požegu. „Ove godine Gradski muzej Požega postavio je već dvije svoje autorske izložbe, a ova izložba našla je svoje mjesto u prostoru Glazbene škole kao još jedne srodne ustanove s istim ciljem promocije zaslužnih Požežana“, naglasila je ravnateljica Pavičić Hein.

„Zahvaljujući Josipu Andriću, Požega je najopjevaniji grad u Slavoniji. On je samo o Požegi skladao pedesetak pjesama, opjevao je brojne ulice i požeška brda. Sudjelovao je i dirigirao u dva orkestra i jednom zboru u Požegi. Afirmirao je tamburu kao instrument dovoljno vrijedan za koji se pišu i tzv. ozbiljna glazbena djela“, rekla je Maja Žebčević Matić u najavi predavanja o Andriću, čovjeku koji je skladao 500 do 700 djela, a više od toga i prikupio. Očito, očekuje nas zanimljivo predavanje o jednoj vrlo osobitoj i svestranoj osobi.

Ne manje zanimljiv bit će i koncert, na kojem će nastupiti oko stotinu učenika i profesora, uz goste iz Hrvatske glazbene udruge, Festivala bunjevačkih pisama i subotičkog Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Kako je rekao Saša Botički, voditelj Tamburaškog odjela, bit će to prigoda čuti brojne Andrićeve skladbe, mnoge u duhu narodnih pjesama i posvećene Požegi. Uz to: „Projekt tamburaške filharmonije živi i dalje, mi ćemo sljedeće godine u ožujku imati koncert, na kojem će se izvesti Andrićevo Svatovsko kolo“ najavio je Botički.

TEKST: BST       FOTO: BST

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn