U POŽEŠKIM ŠKOLAMA: Počeo Festival znanosti na temu – život

Datum objave: 03. 5. 2022. | Kategorija: Društvo

POŽEGA – Predavanjem i radionicom na temu „Matematički život kroz matematičke igre u nastavi matematike” koju su održale profesorice Marija Glibo-Čuljak i Katarina Kotrla Vidić započeo je Festival znanosti u Požegi koji će trajati cijeli tjedan. Ove godine tema festivala je život, a ponajprije je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola. Uz Povijesno društvo Požega, organizatori su sve tri požeške osnovne škole, Katolička gimnazija i Gradski muzej Požega.

Festival znanosti je manifestacija koja se u Hrvatskoj kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti javnosti kroz informiranje o aktivnostima i rezultatima na području znanosti, poboljšavanje javne percepcije znanstvenika, te motiviranje mladih ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Predavanjem i radionicom na temu „Matematički život kroz matematičke igre u nastavi matematike” koju su održale profesorice Marija Glibo-Čuljak i Katarina Kotrla Vidić započeo je Festival znanosti u Požegi koji će trajati cijeli tjedan. Ove godine tema festivala je život, a ponajprije je usmjeren prema učenicima osnovnih i srednjih škola. Uz Povijesno društvo Požega, organizatori su sve tri požeške osnovne škole, Katolička gimnazija i Gradski muzej Požega.

„Cilj radionica i predavanja, koje smo organizirali u sklopu Festivala znanosti, je stjecanje znanja te razvijanja različitih vještina potrebnih u svakodnevnom životu. Važno je znanost približiti mladim ljudima. Bez znanosti i obrazovanja nema razvoja i napretka. Svjedoci smo koliko su obrazovanje, kultura i znanost obezvrijeđeni u našem društvu. Djecu je potrebno odgajati da radom i učenjem ostvaruju postignuća. Za to je važna otvorenost prema progresivnim promjenama, nasuprot zatvorenosti prema svijetu.“, rekao je Vinko Tadić, predsjednik Povijesnog društva na otvaranju Festivala.

O važnosti ovakvih događanja Zvjezdana Krip, ravnateljica OŠ Dobriša Cesarić, je pored ostalog rekla: „Nažalost, kroz ove 34 godine, koliko sam u odgoju i obrazovanju, mislim da učenici nisu svjesni koliko je važno obrazovanje, koliko je važna znanost. Malo smo i mi tome doprinijeli pa se često bavimo s učenicima koji imaju određenih poteškoća, a manje s ovim darovitim i nadarenim. Nadam se da će ova predavanja i ove radionice potaknuti i učitelje i učenike na drugačije razmišljanje“.
Festival se nastavlja na temu „Život rimskoga vojnika“, zatim „Život u divljini“, te različitim drugim temama o životu biljaka i životinja, a Gradskom muzeju organizirana je radionica o blagu Požege.

TEKST: BST                  FOTO: BST

Slavonski © 2013 - 2023 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn