U PAKRACU OBILJEŽENA 30.GODIŠNJICA POČETKA DOMOVINSKOG RATA – U čast slavnoj prošlosti, kao zalog za budućnost

Datum objave: 02. 3. 2021. | Kategorija: Društvo

PAKRAC – Na središnjem trgu u Pakracu, u nazočnosti obitelji poginulih i stradalih hrvatskih branitelja i državnog vrha, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, obilježena je 30. obljetnica početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj.

Svečano i dostojanstveno, s ponosom, tugom i pijetetom, u gradu heroju- Pakracu je, u nazočnosti najužeg državnog i vojnog vrha, u organizaciji Grada, Udruge hrvatske policije branitelja Pakraca i Lipika i suradnji s Koordinacijom ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika, obilježena 30. godišnjica početka Domovinskog rata. Prilagođena epidemiološkim mjerama, ponešto izmijenjenog hodograma, svečanost je počela svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje, postavljanjem 20-metarske zastave na tornju župne crkve Uznesenja BDM, a potom i tradicionalnim “Mimohodom pobjednika” u kojem je ove godine, zbog nepovoljne javnozdravstvene situacije, znatno kraćom rutom od uobičajene, ulicama grada promaširalo 25 sudionika s državnim zastavama.

Simbolično, kako i priliči velikim i značajnim obljetnicama, središnji je dio svečanosti organiziran na Trgu bana Josipa Jelačića kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon polaganja vijenaca i odavanja počasti svima onima koji su Domovini poklonili sebe, respektabilan skup, s dobrodošlicom je, nadahnutim riječima, u ime domaćina, pozdravila gradonačelnica Anamarija Blažević, obraćajući se prijateljima Pakraca i štovateljima vrednota Domovinskog rata.

“Ponosna sam što vas pozdravljam kao gradonačelnica nikad pokorenog grada koji je imao veliku ulogu u stvaranju neovisne i slobodne nam domovine, s mjesta na kojem je počela obrana, ispred spomen obilježja čiju su izgradnju pomogle Vlada i Ministarstvo branitelja. Dokaz je to da nismo zaboravili naše poginule i zalog za budućnost, jer naša će djeca, cijeneći prošlost, znati graditi budućnost.”, rekla je, između ostaloga, pozdravljajući ugledne goste, gradonačelnica, saborska zastupnica Anamarija Blažević, ističući kako će se Pakrac i Pakračani i nadalje truditi iskazivati poštovanje svakom hrvatskom branitelju i svakoj njegovoj žrtvi.

Grad heroj po prvi je puta, u prigodi važne obljetnice, osobno posjetio i predsjednik Vlade RH, Andrej Plenković. U govoru Pakračanima premijer je istaknuo kako mu je čast biti pokrovitelj događaja od prije 30 godina, odati počast svima onima koji su branili ovaj drevni hrvatski grad, prisjetiti se obrane i velebne pobjede, ali i svega onoga što smo kao društvo i država postigli u posljednja tri desetljeća.

“Proteklih 30 godina Hrvatska je prošla dug put, ali i ostvarila brojna postignuća u relativno kratkom periodu povijesti jedne države. Izgradili smo demokratske institucije, respektabilnu hrvatsku vojsku i policiju, ostvarili međunarodno priznanje, pobijedili u nametnutom ratu i oslobodili okupirana područja. Afirmirali smo se kao prepoznata turistička destinacija i sportska i kulturna nacija sa sve inovativnijim tvrtkama. S velikim poštovanjem za doprinos hrvatskim braniteljima koji su ostvarili demokratsku Hrvatsku -domovinu svih njenih građana, danas je naša dužnost da u miru izgrađujemo tolerantno društvo u kojem su svi, neovisno o svom podrijetlu, vjeri ili političkom uvjerenju, ravnopravni. Samo tako ćemo učvršćivati nacionalno jedinstvo koje nam je itekako potrebno u suočavanju s najvećim izazovima od Domovinskog rata, pandemijom i posljedicama dvaju razornih potresa. “, rekao je predsjednik Vlade.

Na dane u kojima se pisala povijest podsjetio je i Stipan Grgić, sudionik događaja iz ožujka 1991.godine, predsjednik HVIDR-e Požeško-slavonske županije. Svečanosti obilježavanja 30.godišnjice početka Domovinskog rata, uz premijera, nazočili su i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić, rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike-Josip Aladrović, izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika OSRH-umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, izaslanica potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova državna tajnica u MUP-u Irena Petrijevčanin Vuksanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj, zamjenik glavnog ravnatelja policije Željko Prša, predstavnici braniteljskih udruga, Požeško-slavonske županije i grada Pakraca.

TEKST: Simonida Tarbuk       FOTO: Dorian Pok

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn