U IME POVIJESTI I BUDUĆNOSTI – U Pakracu svečano otkriveno spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima

Datum objave: 06. 10. 2020. | Kategorija: Društvo

PAKRAC- S ponosom i pijetetom Pakrac se danas, 6. listopada, prisjetio tragičnog događaja od prije 29 godina kada je u Batinjanima i Gornjoj Obriježi, u zasjedi i sukobu s neprijateljem, ubijeno 19 hrvatskih branitelja i četvero civila. Jedan od najtragičnijih dana na pakračkom ratištu, obilježen je u ime povijesti i budućnosti, otkrivanjem spomen obilježja na središnjem gradskom trgu i posthumnom dodjelom odlikovanja Red bana Josipa Jelačića Stjepanu Šircu-Stipi, zapovjedniku obrane Grada

U čast 19 ubijenih hrvatskih branitelja i četvero civila 6. listopada 1991. godine u Batinjanima i Gornjoj Obriježi, ali i njih 335 ukupno poginulih i 22 nestalih, Pakrac je, 29 godina poslije, u ime povijesti i budućnosti, kao zahvalu i znamen, svečano otvorio spomen obilježje na središnjem gradskom trgu čiju je izgradnju sufinanciralo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Jedinstveni “memorijalni prostor” koji će imati i funkciju gradske fontane, rad arhitektice Tatjane Đuranec, izgrađen je od betona, tvrdog i postojanog elementa, u formi Starog grada Pakraca, na mjestu gdje se u 13. stoljeću branilo kršćanstvo, a 700 godina kasnije, uz braniteljske žrtve, stvarala Domovina. Uz povijesni oblik, elemente vode i križa kao izvora života i simbola mučeništva, elementi utkani u idejno rješenje spomen obilježja, sadašnjim i budućim generacijama šalju snažnu poruku – bili smo, jesmo i bit ćemo tu.

Jer, samo se tako na pravi način, s ponosom i pijetetom, čuva i sjećanje na Domovinski rat koji je počeo upravo iz Pakraca. Istaknuo je to, 29 godina kasnije, ugledni gost, počasni građanin Pakraca, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved, podsjećajući kako je, nakon Vukovara, Pakrac pretrpio najveće žrtve tijekom Domovinskog rata, ostajući hrabro i požrtvovno cijelo vrijeme na prvoj crti bojišta. “Veliki je ovo dan za Pakrac, dan prepun simbolike, kada konačno, na pravi način i na dostojnom mjestu, možemo iskazati zahvalu i poštovanje svima onima koji su, u ime slobode i neovisnosti, položili živote za Hrvatsku. Spomen obilježje bit će trajni podsjetnik na obranu Domovine i vječni znamen gradu u čiju je obnovu i razvoj Vlada Andreja Plenkovića do sada uložila oko 700 milijuna kuna.”, rekao je, između ostaloga,, ministar Medved koji je sa Silvijom Svjetličić, majkom poginulog, tada 19-godišnjeg branitelja Marija, spomenik i otkrio.

Dan prepun simbolike iskorišten je i za posthumnu dodjelu odlikovanja Red bana Josipa Jelačića, Stjepanu Šircu – Stipi, zapovjedniku obrane Pakraca. Učinio je to Marijan Mareković, umirovljeni general pukovnik, izaslanik i savjetnik predsjednika Republike, ističući kako je to još jedan način vraćanja duga države gradu heroju, jer, kako je rekao , ” kao četvrti grad po razrušenosti i stradanjima, Pakrac možemo smatrati i Vukovarom prije Vukovara.”

Ponos i zahvalnost nije mogla skriti ni saborska zastupnica i gradonačelnica Anamarija Blažević, zahvalna svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog velikog i za Grad značajnog projekta, prije svega, ministru Medvedu, ali i braniteljima iz cijele Hrvatske, koji su, kako je naglasila, tih ranih ratnih dana branili Pakrac, ali i vlastite domove- od Dubrovnika pa sve do Iloka.

Obilježavanju 29.godišnjice tragične pogibije 19-orice ubijenih branitelja i četvero civila i svečanosti otkrivanja spomen obilježja, uz članove obitelji poginulih hrvatskih branitelja i pripadnike vojnih i policijskih postrojbi koje su sudjelovale u obrani Grada, nazočili su i Ante Deur, zastupnik u hrvatskom Saboru i izaslanik Gordana Jandrokovića, general Josip Lucić, ravnatelj Doma hrvatskih veterana, Kruno Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Vukovar, Davor Huška, pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, Maja Balić, saborska zastupnica, čelni čovjek Požeško slavonske županije, Alojz Tomašević, Darko Puljašić, saborski zastupnik i gradonačelnik Požege, te gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.

TEKST: Simonida Tarbuk      FOTO: Dorian Pok

Slavonski ©   2013 - 2024 sva prava pridržana
hosting: Plus hosting web: exdizajn