U ČAST ŽENA I NJIHOVIH POSTIGNUĆA – Tiskovna konferencija i cvijeće za sugrađanke

Datum objave: 07. 3. 2020. | Kategorija: Društvo

NOVA GRADIŠKA – O ženama, njihovim pravima i položaju u društvu, povijesnoj borbi za ravnopravnost i solidarnost, u susret 8. ožujku, na tradicionalnoj su tematskoj tiskovnoj konferenciji, progovorile predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Foruma žena GO SDP-a i zamjenica gradonačelnika grada Nova Gradiška. Uz neizostavne crvene karanfile, čestitku sugrađankama za njihov dan, zajedno sa stranačkim kolegama, uputio je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

Sjećajući se 8.ožujka 1909. godine, kada je službeno, po prvi puta, u čast njihovih ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća, proslavljen Međunarodni dan žena, u organizaciji vodećih žena Grada Nova Gradiška-predsjednice Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Gradskog vijeća, dr.Ljepše Rakas Vujčić, Foruma žena GO SDP-a Marije Bradašić i Ivane Trupina, zamjenice gradonačelnika, organizirana je tradiconalna tematska tiskovna konferencija. Bila je to prigoda da se progovori o ženama, njihovom položaju u društvu, povijesnoj borbi za solidarnost i upozori kako je, unatoč njihovom teško izborenom pravu glasa, pravu na obrazovanje, odabir majčinstva te obnašanje svih funkcija u društvu, jednakost s muškarcima, u mnogo čemu još uvijek tek mrtvo slovo na papiru. Na sreću, ne i u Novoj Gradiški, gdje su žene, složile su se sve govornice, cijenjene i prepoznate po svojoj stručnosti i sposobnostima.

“Kada se osvrnemo na zapošljavanje i vidimo kako su na čelu gradskih ustanova 3 ravnateljice, 27 zaposlenica gradske uprave i 6 gradskih vijećnica, možemo reći da je situacija izuzetno dobra, jer žene u našoj sredini aktivno sudjeluju u svim društvenim sferama i zajedno s muškarcima bore se za prava svih naših sugrađana. Zbog žena, njihovih prava i boljeg statusa u društvu, nedavno smo, zajedno s Informativno pravnim centrom iz Slavonskog Broda, u gradu osigurali Sigurnu zonu-prostor u Ulici slavonskih graničara, u koji su svakodnevno dobro došle – po pravni savjet ili psihosocijalnu pomoć. Tu je i projekt Zaželi kroz koji zapošljavamo 50 dugotrajno nezaposlenih žena, pružajući im priliku za socijalno uključivanje u društvo i aktivni status u zajednici u kojoj žive “, upoznala je tom prigodom zamjenica gradonačelnika.

Iako svijet Međunarodni dan žena obilježava već 111 godina, brojne su zemlje u kojima još nije prihvaćen, a situacija nije najbolja niti u Hrvatskoj. “Što više se borimo za ženska prava sve ih manje imamo, stoga moramo biti glasnije”, složile su se organizatorice tiskovne konferencije organizirane u povodu Međunarodnog dana žena. Čestitku sugrađankama za njihov dan, uz neizostavne crvene karanfile, zajedno sa stranačkim kolegama i kolegicama-članicama Foruma žena GO SDP-a i zamjenikom, Borislavom Vidošićem, uputio je i prvi čovjek grada, gradonačelnik Vinko Grgić.

TEKST: S. T.        FOTO: F. S.

Slavonski © - 2014 - 2020 sva prava pridržana
hosting : Plus hosting web : exdizajn